Formanden skal forklare sig

Initiativtagerne til den ekstraordinære kongres kræver svar på en række spørgsmål. De kan ikke genkende resultatet af overenskomstforhandlingerne

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når de delegerede mandag morgen træder ind i Bella Center i København til ekstraordinær kongres, ved de ikke, hvordan dagen vil ende for DLF. Der er ganske vist ikke lagt op til, at formandens stol er på spil. Emnet er slet ikke på dagsordenen. Men alligevel vil initiativtagerne til storvasken, Århus Lærerforening og formand Gordon Ørskov Madsen, ikke afvise, at de delegerede kan ende med at ønske sig en anden formand.

'Om det i virkeligheden handler om formanden, er et spørgsmål, mange har stillet, siden vi samlede underskrifter til den ekstraordinære kongres. Jeg synes, at det må være op til kongressen at tage stilling til det spørgsmål. Det har ikke været vores udgangspunkt for at indkalde til den. Jeg vil gerne understrege, at vi selv har taget initiativet til indkaldelsen. Det er ikke noget, vi er blevet bedt om', siger han. Han har oplevet mange medlemmer, som er meget frustrerede over, hvordan overenskomstforhandlingerne omkring især arbejdstidsaftalen og pensionsordningerne for 93-gruppen er endt (se artikel om emnet på denne side). Derfor mener han ikke, at man kan vente med at tage debatten til den almindelige kongres i oktober. 'Det har fået mange medlemmer til at reagere. Et andet punkt er forløbet omkring arbejdstidsaftalen. Der er jo aftalt en køreplan, der har sat opsigelsen af arbejdstidsaftalen ud af kraft', siger Gordon Ørskov Madsen.

Formand for DLF, Anni Herfort, synes, at det er i orden med en kongres, når så mange ønsker den.

Hun afviser, at formuleringerne omkring pensionsforholdene for 93-gruppen indebærer, at man ikke senere kan rejse nye krav i forhold til pension for denne gruppe. Anni Herfort medgiver, at formuleringen kunne være mere klar. Når det handler om arbejdstidsaftalen, er hun helt uenig i Gordon Ørskovs udlægning af, at opsigelsen er sat ud af kraft. Opsigelsen blev afsendt til arbejdsgiverne umiddelbart efter den ordinære kongres, og den er stadig gældende, siger hun.

De to er enige om, at forløbet omkring overenskomsten betyder, at KTO-samarbejdet (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte) skal tages op til revision.

Begge lægger også vægt på, at det er vigtigt, at kongressen ser fremad. Gordon Ørskov Madsen er blevet kritiseret for, at han har skabt splittelse ved at indkalde til ekstraordinær kongres:

'Vi skaber ikke splittelse. Den er allerede skabt, fordi medlemmerne og de kongresdelegerede har svært ved at se sammenhængen mellem vores diskussioner, de beslutninger, vi har truffet - og resultatet af overenskomstforhandlingerne. Vores initiativ betyder, at vi kan komme til at forholde os til den splittelse, så vi kan komme videre', siger Gordon Ørskov Madsen.

Følg kongressen 'live' på www.folkeskolen.dk