¡¡net.art

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kunst har hurtigt bredt sig ud over nettet, og man kan uden besvær finde billedkunstværker og skulpturer af næsten enhver kunstner, nulevende eller afdød. Men net-kunstværker, der bruger internettet som materiale og udtryksform, er i sagens natur af nyere dato.

'Net Art' eller 'Web Art' er en ny kunstgenre i rivende udvikling, og alligevel så etableret, at genren allerede har fået egne virtuelle museer, ligesom etablerede museer som Guggenheim også er begyndt at samle net-kunstværker skabt af anerkendte net-kunstnere.

Som internettet selv er net-kunst et fænomen med et utal af facetter af tekst, lyd, billeder, video, interaktivitet og kommunikation. Der findes rene lydkunstværker som det danske 'Peep Radio', værker, der eksperimenterer med hjemmesider og montageteknik, som 'Schredder', og værker, hvor kunstnernes liv og værk næsten går i et med nettet, som Entropy8zuper. Sidstnævnte værk er i særdeleshed et net-kunstværk, der løbende fortæller historien om en forelskelse mellem et kunstnerpar med net-navnene 'Entropy8' og 'Zuper'. Parret mødte hinanden online og flyttede senere sammen, og de genfinder nu med jævne mellemrum følelserne fra deres forelskelse ved at kommunikere elektronisk i ord, lyd og billeder. Mod betaling kan man få lov at følge disse møder live på nettet, men deres hjemmesider er også i sig selv en oplevelse. Det lyder måske kunstigt, men det er for intet at regne mod de performance-værker, som den australske net-kunstner Stelarc opfører. I 'Ping Body' (1996) lod han en del af sin krop styre af internettet via elektroder, og han har siden eksperimenteret videre med forbindelser mellem krop og teknologi.

Net-kunst er en uoverskuelig genre. Et lille overblik over tidlige værker kan man få på MOWA, Museum of Web Art, og mere aktuelle informationer findes på Rhizome. En hurtigt netforbindelse er absolut nødvendig for at få udbytte af værkerne.

www.guggenheim.org/exhibitions/virtual/

www.peep.dk/

www.potatoland.org/shredder/

www.entropy8.com

www.stelarc.va.com.au/

www.mowa.org

rhizome.org

Denne uges NETopNU er skrevet af Carsten Jessen