Debat
0   164

Delpension

Der har i den senere tid i Folkeskolen været et par artikler om det ønskelige i at fastholde ældre lærere i arbejde og måder på, hvorledes deres arbejdsvilkår kunne lettes, men jeg mindes ikke at have set nogen beskrivelse af 'Loven om delpension'. Og da jeg har oplevet, at nogle af mine kolleger heller ikke kender til denne ordning, er det måske på tide, at Folkeskolengiver en oplysning derom.

Ifølge mine papirer fra min hjemkommune er reglerne følgende:

Artiklen fortsætter under banneret

Delpension kan 60-66-årige lønmodtagere få på visse betingelser, hvis de nedsætter arbejdstiden. De skal endvidere:

- have fast bopæl her i landet

- arbejde her i landet

- have indbetalt fuldt ATP-bidrag (Arbejdsmarkedets Tillægspension) for mindst ti år inden for de sidste 20 år

- have nedsat arbejdstiden med mindst syv timer eller mindst 1/4

- have mindst 12 og højst 30 timer om ugen efter overgangen til delpension

- nedsættelsen af arbejdstiden kan højst beregnes efter en gennemsnitlig ugentlig abejdstid på 37 timer.

Dette var lidt tørre regler, men her kommer så nogle oplysninger om, hvorledes denne ordning virker for mit vedkommende:

Jeg søgte om delpension i juni 1999 ved at sende ansøgning til social- og sundhedsforvaltningen i min hjemkommune, og pensionen trådte i kraft per 1. august. Den bevirker, at jeg fra min arbejdskommune får 75 procent af den løn, jeg normalt ville have fået på fuld tid, og for de manglende 25 procent får jeg et beløb fra min hjemkommune.

Arbejdstidsmæssigt virker det sådan, at jeg i stedet for de normale 37 timer arbejder 27 1/2 time. På skemaet var det i 1999-2000 14 timer, i 2000-2001 12 timer og i dette skoleår på grund af de ændrede arbejdstidsregler 15 skematimer.

Med hensyn til lønnen får jeg fra kommunen, hvor jeg arbejder, for oktober 2001 19.529 kroner og fra min hjemkommune i delpension 2.539 kroner. En sammenlagt løn på 22.068 kroner. Måske ikke nogen fyrstelig sum, men dog en måde at blive i arbejde på og samtidig have en del mere tid til sig selv.

Flemming Rosenberg Larsen

Hvidovre


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ