Lokes skam

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Niels Vagn Petersen har udgivet den femte bog i rækken af fortællinger om den nordiske mytologi. Det sidste skud på stammen hedder 'Lokes skam' og er med tegninger af Martin Frøsig.

Historien starter med, at Loke 'låner' Frejas fugleham og kommer i kløerne på jætten Geirrød. For at slippe Loke kræver Geirrød, at Loke skal lokke Thor til Udgård - og han må ikke tage sine våben med. Men Thor låner jættekvinden Grids styrkebælte, jernhandsker og stok. Han bruger sin snilde, og så begynder eventyret.

'Thors Trofæ' er også tegnet at Martin Frøsig, mens de tre første bøger i serien, 'Gudernes drik', 'Gudernes hævn' og 'Gudernes guld', er illustreret af Klaus Albrechtsen. Alle er fra Høst & Søn.

Lønnen løber løbsk

Lønudviklingenpå det danske arbejdsmarked er ikke længere til at kontrollere. Der er kommet utakt i overenskomstforhandlingerne,og i stedet for at skabe arbejdsro risikerer den fireårige aftaleperiode på det toneangivende LO/DA-område at blive en kilde til en mere voldsom lønudvikling. Det giver flere eksperter udtryk for i Ugebrevet Mandag Morgen.

Indtil 1995 fulgtes de forskellige overenskomstområder ad. Næsten samtlige overenskomster for det private og offentlige arbejdsmarked blev fornyet samtidig.

Overenskomsten varede to år og blev forhandlet i ulige år. Siden 1997 har der været forhandlinger hvert år. Og sådan ser det ud til at fortsætte indtil 2005. Til næste år er det statens, amternes og kommunernes ansatte, der skal have ny aftale. Kun tiden vil vise, om lærernes løn vil få endnu et spark opad.