GB, hp og NicK - børnekultur på nettet

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

'Jysk Dating Bureau'. Lyder det som en vittighed eller som et forsøg på at score kassen på ensomme landbrugsmedhjælpere? Tja, på bureauets hjemmeside kan man få praktisk hjælp til oversættelse af den vigtige sætning 'jeg elsker dig' til polsk, russisk, lettisk og 47 andre sprog, herunder norsk. Er man i tvivl om sin partner, kan man prøve testen 'passer du sammen med din kæreste', eller man kan skrive til 'Dr. Love's brevkasse' for at få gode råd. Der er selvfølgelig adgang til scoretricks som dette: 'Du var skidegod i Baywatch i går'. Og så kan man naturligvis skaffe sig en date via hjemmesidens chat- eller dating-service.

Bag hjemmesiden med titlen 'Live-Love' står tre piger i alderen 12-13 år. De er netop udnævnt til samarbejdspartnere for Danmarks Radios Børneradio, nærmere bestemt den romantiske afdeling 'Den lyserøde sky'. Med Børneradioen ved man jo aldrig helt, hvor alvorligt sagen skal tages. Men prøv selv at besøge siden. I særdeleshed kan partnertesten anbefales. Den er hurtig og giver ret overraskende resultater.

'Live-Love' har placeret deres hjemmesider på Subnet.dk, hvor man finder mange hundreder hjemmesider produceret af børn, unge og voksne. På Subnet kan man oprette en hp (lig med slang for homepage) på mindre end ti minutter og senere tilføje, ændre eller starte helt forfra. Her og en række andre steder, der tilbyder gratis plads for hjemmeside og nemme værktøjer til at oprette dem, er børn og unge i gang med legende at erobre internettet som ny udtrykskanal. Og det gør de på deres egen måde.

De fleste hjemmesider laves i princippet på samme måde som nyere computerskabt musik. De samples ved at kombinere tekst, billeder, lyd, animationer, programstumper, som børnene både finder på nettet, bytter mellem hinanden og selv skaber. Det minder slående om den måde, små børn tilegner sig grafiske udtryk på. De starter med at lære sig at tegne enkle klicheer som huse, biler og prinsesser ved at efterligne de andre børns tegninger. Senere varierer de klicheerne og udvikler nye former og udtryk i det uendelige. På samme måde eksperimenterer de børn, der har interessen, med hjemmesidernes udformning og indhold. De diskuterer dem, vurderer dem og lærer af hinanden i frikvarterer, på chat-kanalerne og på hjemmesiderne.