Århus: Sparekniven rammer de nyuddannede lærere

Århus Kommune kan gå en ny tid i møde. Besparelser på 362 millioner kroner spår ifølge lærerkredsen de nyuddannede lærere en dyster fremtid. Det er nyt, for i Århus er der normalt ikke de store problemer med at finde arbejde til nyuddannede lærere.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi ansætter nok rekordlavt i år. 100 eller måske langt under", siger Søren Aakjær, der er formand for lærerkredsen i Århus. Normalt henter de århusianske skoler årligt et sted mellem 130 og 140 dimmittender ind fra læreruddannelsen i Århus. Men hvis prognoserne holder, bliver mange af dem nødt til at stige på toget og se sig om efter arbejde i nabokommunerne. Og her er situation faktisk endnu værre.

"I Silkeborg skal de spare 250 millioner. Det er det dobbelte af, hvad vi skal spare i Århus per borger". Så samtidig med at der bliver lukket for varmen i Århus, er der faktisk endnu koldere inde hos naboen. I den nuværende årgang bliver der 400 dimententer. 300 ordinære og 100 med merituddannelse.

Både spare og spendere

Der skal spares i alt 362 millioner kroner i Århus Kommune. Søren Aakjær var til møde med kommunen i tirsdags, og han fortæller, at som planen ser ud nu, skal cirka 40 procent af beløbet skal findes på børne- og ungeområdet.

"Selv om der skal skæres på administrative poster og antallet af ledere, ender besparelserne også med at ramme lærerområdet".

Han forklarer, at skolerne vil forsøge at imødegå besparelserne gennem naturlig afgang, så hjulene ikke skal sættes i gang på den helt store afskedigelsesmaskine. I børn-og ungemagistraten er der årligt en udskiftning på 2.100 medarbejdere. Det skyldes de store årgange, som nu går på pension, og derfor skal kommunen både rekruttere og spare med samme hånd.

Den 17. september ved Børne- og ungemagistraten, hvor stor en del af besparelserne der rammer dem, men først til marts 2011 forventes det endelige budget at være færdigt.