Amerikanske lærere i fængsel for test-snyderi

11 ansatte i den amerikanske storby Atlantas skolevæsen - lærere og testadministratorer - er blevet kendt skyldige i snyd med testresultater efter en paragraf, der kan give op til 20 års fængsel. Flere af dem blev ført væk i håndjern og direkte i fængsel, selvom den endelige strafudmåling først finder sted i denne uge, skriver New York Times.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dommen er kulminationen på en meget langvarig sag. I 2009 skrev en lokal avis en række artikler, der stillede spørgsmål ved Atlanta-elevernes imponerende fremskridt i Georgias statslige test. Artiklerne fik guvernør Sonny Perdue til at iværksætte en undersøgelse, som i 2011 konkluderede, at mindst 44 skoler var omfattet af organiseret og systematisk uredelig embedsførelse. Omtrent 180 ansatte, heraf 38 skoleledere, blev anklaget for at fuske med testscorerne, og i rapporten blev en del af ansvaret også placeret hos embedsmænd højere oppe i systemet, herunder skolevæsenets øverste chef, dr. Beverly L. Hall.

Efterfølgende gik en politimæssig efterforskning i gang. En lærer, der indrømmede at være blandt den udvalgte gruppe, som hver eftermiddag i ugen for de statslige test sad og rettede forkerte besvarelser, tog på arbejde med en skjult mikrofon og optog samtaler, der dokumenterede snyderiet. I 2013 blev der rejst tiltale mod 35 personer, inklusive den øverste chef, dr. Hall. Hun og en anklaget mere døde, før de blev stillet for retten, 21 indgik forlig, mens 12 fastholdt deres uskyld og kom for retten. Én lærer, Dessa Curb, blev frikendt, mens de øvrige altså får deres dom udmålt i denne uge.

Atlantas skoledistrikt har, efter at sagen blev kendt, etableret en hotline, hvor man kan indgive klager anonymt, man har fjernet sammenhængen mellem lønbonus og testscorer og mange ansatte er blevet skiftet ud, skriver New York Times.

 

Læs mere

NYTimes