Anmeldelse

Medborgerskab på spil

Hvad er det nu lige, det indebærer - det der medborgerskab?

At være medborger kræver en aktiv indsats fra de enkelte individer – altså fra dig – i forhold til at tage stilling til eller måske ligefrem prøve at forandre noget i samfundet. Du er selv på spil, og det er der nu blevet skrevet en bog om!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Begrebet "medborgerskab" kom i en seminariefaglig sammenhæng frem i 2007/8 med det nye fag på læreruddannelserne, KLM (kristendomskundskab, livsoplysning, medborgerskab). I 2010 udkom et spil ved navn ’Medborgerskab på spil’ – og bogen, som har samme navn, udspringer af arbejdet med spillet.

Fakta:

Titel: Medborgerskab på spil

Forfatter: Lakshmi Sigurdsson, Keld Skovmand

ISBN: 9788771291933

Pris: 299

Sider: 261

Forlag: Forlaget Klim

Spillet handler om, hvordan de værdier, som er inden for konceptet om medborgerskab, kommer til udtryk i forskellige sammenhænge. Først får man en grundlæggende indføring i medborgerskabets centrale værdier, og med disse in mente kan man nu starte diskussionsspillet. Spillet retter sig primært mod lærerstuderende, men kan for så vidt spilles af alle, der er optaget af medborgerskabsdiskussionen.

Bogen kan læses sammen med spillet, men også uafhængigt af det. Den inddrager 12 centrale begreber og 12 centrale tænkere, som er relevante i forhold til ideen om medborgerskab - for eksempel begreber som demokrati, modernitet, religion og tænkere som Aristoteles, Luther og Locke.

Jeg ville ønske, at bogen og spillet var udkommet, da jeg selv gik på seminariet, da det er lige præcis den slags spørgsmål, som alle, der gerne vil være kompetente undervisere, bør tage stilling til (og som der måske er lidt for lidt fokus på i disse nytte- og effektivitetsorienterede tider). Eksempelvis lyder et spørgsmål fra bogen: Hvordan sikrer man sig, at skolens oplysningsprojekt også bliver et dannelsesprojekt – at eleverne ikke blot erhverver sig viden, men også erhverver sig kriterier for etisk forsvarlig anvendelse af deres viden?

Hvert afsnit er skrevet i et letforståeligt sprog, og de spørgsmål, som hører til, rummer et kæmpe diskussionspotentiale – og det er jo netop gennem diskussionen og overvejelserne, at det enkelte menneskes sammenhæng med resten af verden styrkes – med andre ord at ens medborgerskab styrkes.

Efter en gennemgang af begreberne kommer en gennemgang af 12 tænkeres originaltekster og deres sammenhæng med de værdier, der ligger til grund for demokratiet. Implicit er her en indbygget pointe, som undertegnede finder tiltrængt, når det gælder den enkeltes overvejelser i forhold til verden og livet: At man selv bør læse og forholde sig til originaltekster, i stedet for at ens holdninger opbygges af avisoverskrifter og Facebook.

Medborgerskabsbegrebet er bestemt ikke et nemt begreb, men sammen med bogen og spillet bliver det langt nemmere at forstå. Bogen og spillet anbefales varmt herfra – ikke blot til professionelle, men til alle, som synes, at det er vigtigt at tage stilling til, hvad vi hver især mener, og herigennem hvad det er, vi vil sammen.