KL mødes i dag med skolepolitikerne på Christiansborg med en klar melding. Hold jer væk fra reformen, er meldingen.

KL på Christiansborg i dag: Hold fingrene fra reformen

En KL-rapport viste i december, at kommunerne i stigende grad har svært ved at tiltrække lærere, og trods forbedringer er der fortsat udfordringer med at implementere reformen på landets skoler. Repræsentanter for KL mødes i dag med skolepolitikerne på Christiansborg og med sig har de et ønske om, at Christiansborg lader arbejdet med reformen køre i fred.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Da skolerne havde lukket ned for skoleårets første halvår, og de flestes tanker gik på flæskesteg og julehygge, udkom KL med en rapport, der tog reformens temperatur. Og trods bedringer fra tidligere rapporter, opnævnte skoleforvaltningerne stribevis af problemer. 

Alligevel lyder budskabet til Christiansborgpolitikerne fra KL-trekløveret formand Martin Damm, næstformand Jacob Bundsgaard og formand for KL's børne- og kulturudvalg Anna Mee Allerslev, at kommunerne skal have fred til at implementere reformen. Det skriver de i et indlæg i Politiken til morgen, før de senere i dag skal med med børne- og undervisningsudvalget på Christiansborg.

De fleste kommuner har nu svært ved at skaffe lærere 

Rapport: Lærermangel og dårligt forældresamarbejde

75 ud af 98 kommuner har svært ved at tiltrække lærere, kun 35 procent oplever en god udvikling i forhold til tilrettelæggelsen af den understøttende undervisning, kun 33 procent ser en god udvikling i forhold til lektiehjælpen og beskedne 21 procent mener, at forældresamarbejdet går den rigtige vej.

Se andelen af skoleforvaltninger, der ser en positiv udvikling på en række udvalgte områder  halvandet år inden i reformen i nedenstående grafik:

Det er nogle af de svar, rapporten viste tilbage i december, og selvom om rapporten viser, at en fremgang på flere af områder, er det kun områderne 'kompetenceudvikling af ledere og medarbejdere' og 'politisk målstyring', hvor mere end halvdelen af kommunerne har svaret, at de ser en positiv udvikling.

KL til politikerne: I skal turde tro på reformen

Trods udfordringerne maner KL i dag til arbejdsro inden mødet med skolepolitikerne på Christiansborg. I Politiken hæfter trekløveret sig ved, at der er en fremgang at spore på de fleste områder. Og så mener det, at det er ganske forventeligt, at en ny reform giver kvaler. Derfor skal politikerne fingrene for sig selv, så kommunerne kan få tid til at arbejde med reformen, siger de.

"Vi må under ingen omstændigheder give op eller slå i bakgear nu. I stedet skal vi huske hinanden på, at forandringer tager tid og for det meste er svære. Anerkender vi ikke det, vil vi aldrig kunne ændre noget. Som politiker skal man turde tage det lange lys på og tro på de reformer, man vedtager - også selvom det ønskede resultat ligger længere ude i fremtiden. Det håber vi, at ikke mindst Folketingets partier husker", lyder det i deres fælles debatindlæg i Politiken.

Minister til kommunerne: Lad være at skubbe aben videre 

For det kan ikke komme som en overraskelse for nogen, at reformen tager tid at indføre, skriver de yderligere.

"Det er naturligt, at der er knaster på vejen, og at der stadig er forskel på, hvor langt kommunerne er nået i arbejdet. Det er en historisk stor reform. Kunne vi forvente andet? Selvfølgelig ikke. Ligesom Rom ikke blev bygget på 1 år og 6 måneder, bliver den reformerede folkeskole det heller ikke".

LA: KL skal blande sig udenom

Det er langt fra en melding, som vinder genhør i Liberal Alliance. Undervisningsordfører Merete Riisager mener helt modsat, at KL blander sig for meget i reformen. 

"KL skal ikke blande sig i, hvor meget vi politikere blander os. Jeg synes ikke, at KL skal være politisk. De har allerede blandet sig mere, end hvad godt er. Så jeg synes, at KL skal til at blande sig lidt mindre", siger hun inden dagens møde i udvalget. 

Kommunalpolitikere støtter op om KL

Spørger man kommunalpolitikerne, støtter de umiddelbart op om KL's holdnig. For da KL i sidste uge havde inviteret til Børn&Unge Topmøde i Aalborg lød den klare melding fra flere kommunalpolitikere, at kommunerne skal holde fast i reformen og dens lange skoledage.

Kommunalpolitikere: Stå fast på den lange skoledag 

"Ønsker I jer tilbage til skole med færre timer, forringede resultater, og kommuner, der ikke leverer varen i form af livsduelige unge, der får en ungdomsuddannelse? Nej, vel. Derfor skal vi holde fast!", lød det blandt andet fra Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersen.

Mødet i børne- og undervisningsudvalget starter kl. 15.

Læs debatindlægget i Politiken fra de tre KL-repræsentanter i linket til højre 

Læs mere

Før folkeskolereformen til dørs i stedet for atslå den i backgear