on. 20. jan. 2016 kl. 12:36

Kommunalpolitikere: Stå fast på den lange skoledag

  • Thomas Gyldag, Andreas Rasch og Anna Mee Allerslev diskuterede på KL's børn&ungetopmøde skoledagens længde.
    Thomas Gyldag, Andreas Rasch og Anna Mee Allerslev diskuterede på KL's børn&ungetopmøde skoledagens længde.
Af: Karen Ravn

"Hold fast!", lød det klare budskab fra en stribe kommunale politikere til deres kolleger på Christiansborg. Kommunalpolitikerne vil ikke tilbage til en folkeskole med alt for få undervisningstimer, fordi nogle politikere får "tynd mave" ved den mindste kritik af deres beslutninger.

"Tænk tilbage til den tid, hvor stramme kommunale budgetter og en stram arbejdstidsaftale betød, at vi var nødt til at operere med stadigt færre undervisningstimer. 20 procent forlod skolen uden mulighed for at gennemføre en ungdomsuddannelse, og vi var enige om, at noget skulle gøres", sagde borgmester i Herlev ved København Thomas Gyldal Petersen (S), da KL's Børn&Unge Topmøde i dag satte "fup og fakta" om folkeskolereformen på dagsordenen i en politikerworkshop.

"Og man gjorde det faktisk - i et bredt forlig på Christiansborg vedtog man folkeskolereformen. Og så gik vi ellers i gang med det, vi er bedst til her i Danmark. I en blanding af forandringsangst og en journaliststand, der ikke kan se nuancer, kom 'det er vi nødt til at lave om igen', sagde han. "Men ønsker I jer tilbage til skole med færre timer, forringede resultater, og kommuner, der ikke leverer varen i form af livsduelige unge, der får en ungdomsuddannelse? Nej, vel. Derfor skal vi holde fast!"

Påvirk de lokale folketingsmedlemmer

De tilstedeværende kunne hurtigt blive enige om, at det især er Christiansborg-politikere, der har svært ved at stå fast, men Thomas Gyldal påpegede, at de fleste kommunalpolitikere jo er medlemmer af en partiforening, der opstiller folketingskandidater. Så han opfordrede kollegerne til at påvirke deres lokale folketingsmedlemmer:

"Og ellers må vi vælge nogle andre".

Dorte Normann, som sidder i børne- og skoleudvalget i Horsens for Dansk Folkeparti, udtrykte ærgrelse over, at Christiansborg-politikerne ikke stikker fingeren i jorden og kigger sig omkring i kommunerne:

"Vi tog alle ledere med til Canada, og det skabte en enorm motivation. Lærerne har været til foredag hjemme i Horsens, og der er opbakning hele vejen ned", sagde hun og oplever, at Christiansborg-politikerne ødelægger ting, der fungerer.

"Hvad frygter du, at Christiansborg kan finde på at ændre?" spurgte ordstyrer, forskningschef Andreas Rasch-Christensen.  

"Ja, det kan man jo aldrig vide! Men vi kunne jo godt forestille sig, at de vil sætte længden af skoledagen ned igen. Og vi har haft heldagsskole i mange år, så vores mellemtrin har faktisk ikke fået flere timer. Så det har ikke været så stor en forandring for eleverne". 

Bondo og Samuelsen

Thomas Gyldal: "Vi har også haft diskussionen i Herlev, for diskussionen er jo landsdækkende, og så breder den sig. vi havde én skole, i Herlev, hvor de ældste elever havde skoledage til 16.45 og 16.15 vist af nogle lærerhensyn, og det duer jo ikke. Så der blandede vi os og sagde til skolelederen, at det må du lave om. Man skal jo ikke lægge snubletråde ud for sig selv".  

"Men kunne man ikke bare skære lidt - det er jo ikke timetallet i sig selv, der gør en forskel, det ved vi jo?", spurgte Rasch.

"Jo, det er, hvis det er gode timer", replicerede Gyldal. I Herlev indgik man før både reform og lockout en arbejdstidsaftale med kredsen, der gjorde det økonomisk muligt for kommunen at sætte elevernes timetal op. 

"Lad os ikke rive med af folk med hang til nederlagsstemning", lød det fra Thomas Gyldal, der også undrede sig over nogle af de alliancepartnere, han ser lige nu i protesterne mod reformen:

"Anders Bondo og Anders Samuelsen har næppe andet til fælles end fornavnet, og alligevel bekræfter de nu hinanden i, at det her er det værste nogensinde og skal rives ned Men jeg er sikker på, at når nedrivningsfirmaet er kørt, får de svært ved at blive enige om, hvordan vi stabler murstenene op igen", sagde han og forudså også, at hvis politikerne ikke holder fast i reformen, er fællesskabets skole lukket inden 2035.  

"Hvad forhindrer jer i at lave noget godt sidst på dagen?"

Også i Albertslund mærker udvalgsformand Jens Mikkelsen (S), at utilfredsheden med de lange skoledag ulmer: "Der er allerede gang i en forældregruppe, og da vi kom her, blev vi modtaget af Lærerforeningen med en pjece om nye muligheder for en kortere skoledag. Jeg læser ikke paragraf 16B som om, der er lukket op for noget. Vi spørger, hvad det er, der forhindrer jer i at lave noget godt sidst på dagen? Hvad forhindrer jer i at tage ud på Baunegården (sfo og klub ved Vestskoven, red.) - der er masser af muligheder!".

Medlem af børne- og skoleudvalget i Ballerup Jan Møller (S) er tidligere skoleleder, og han glædede sig over, at han ikke havde hørt én i lokalet udtale sig kritisk om reformen:

"Jeg talte lige med nogle af Danske Skoleelever i deres stand om understøttende undervisning og lektiecafeer, og om det er problem for dem med de lange skoledage. Men de siger, at det altid har været sådan, at man nogle gange må gå til musik kl. 19. Trænere og ledere skal jo også have fri fra deres eget arbejde. Det er en illusion at tro, de ville gå hjem og lave noget nyttigt, hvis de ikke havde haft de her lange skoledage".

"Det, der deprimerede mig var, at jeg i går hørte nogle - også nogle af "vores egne" tale om problemerne i reformen, når det faktisk var problemer i lærerarbejdstiden, de mente. Problemet var bare, at det skete samtidig. Men folkeskolereformen skal vi tale op og holde ved!".

Formand for KL's børne- og kulturudvalg Anna Mee Allerslev lovede, at hun personligt vil øve sig på  det - at tale folkeskolereformen op.

folkeskolen@folkeskolen.dk

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

Tilmeld dig her
on. 20. jan. 2016 kl. 14:12 Anette Lind

Lærer, stud. pæd. i pædagogisk psykologi og næstformand i foreningen Folkeskoleforældre

Fup og fakta
Det er lidt beskæmmende at læse:

"20 procent forlod skolen uden mulighed for at gennemføre en ungdomsuddannelse, og vi var enige om, at noget skulle gøres", sagde borgmester i Herlev ved København Thomas Gyldal Petersen (S), da KL's Børn&Unge Topmø...

Vis hele teksten

Klag
on. 20. jan. 2016 kl. 14:26 Niels Christian Sauer

Skribent, debattør, lærer

"...Det er jo ikke timetallet i sig selv, der gør en forskel, det ved vi jo?", spurgte Rasch. "Jo, det er, hvis det er gode timer", replicerede Gyldal" (S)

Jamen det er jo lige præcis det, det IKKE er! Det er ELENDIGE timer, leveret af dødtrætte, uforbere...

Vis hele teksten

Klag
on. 20. jan. 2016 kl. 14:58 Steen Haggqvist

Lærer

Hvis det er fakta så .........
I HorsensKommune, hvor en fjerdedel af lærerne over de sidste to år er nyansat
https://www.folkeskolen.dk/578846/h...
går det rigtig fint! Og det er altså ikke fordi normeringerne er blevet bedre !

Dorte Normann som sidder i børne- og skoleudvalget i Horsens for Dansk Fol...Vis hele teksten

Klag
on. 20. jan. 2016 kl. 15:14 Robin Frederiksen

Lærer

Rygklapperklubben dyrker enigheden som en religion...
Anders Bondo og Anders Samuelsen har næppe andet til fælles end fornavnet, og alligevel bekræfter de nu hinanden i, at det her er det værste nogensinde og skal rives ned Men jeg er sikker på, at når nedrivningsfirmaet er kørt, får de svært ved at blive eni... Vis hele teksten

Klag
on. 20. jan. 2016 kl. 15:24 Ole Korsgaard Andersen

Lærer

Grovkornede beskyldninger
Jeg ved ikke, hvor meget Thomas Gyldag, Andreas Rasch, Anna Mee Allerslev m. fl. har deres daglige gang i folkeskolen, men ud fra deres udtalelser i artiklen kan jeg have min tvivl. Jeg synes, at der alt for ofte tales ned til de folk, som er kritiske over for skolereformen. Men i bund og grund ø... Vis hele teksten

Klag
on. 20. jan. 2016 kl. 15:26 Karsten Bräuner

Lærer

Folkeskolereformen og Stalingrad
Det er det fortvivlede, Steen Haggqvist, at visse politikere - dem alle? - tror, at reformen står lige så stærkt i folkeskolen som den 6. arme ved Stalingrad, bare den får tid til at komme til at fungere. Forskellen er den enkle, at der i folkeskolen ikke er nogen russere til at s... Vis hele teksten

Klag
on. 20. jan. 2016 kl. 17:34 Tomas Hansen

Lærer

Suk....
Skal vi nu ikke lige holde fast i, at der er STADIG et minimumstimetal og hvor mange skoler er det lige, der kører med mere end minimumstallet?

De er jo dyre.

Resten af tiden er fyldt op med - ja, netop FYLD!

Klag
on. 20. jan. 2016 kl. 17:57 Henrik Tegtmeier

Lærer

Den danske model?
Det jeg kan forstå på de fine lokalpolitikere er, at den danske model er død. Ingen lov 409 - ingen reform.

Man er ikke villig til at lade arbejdsmarkedets parter forhandle arbejdstidsaftaler der tilgodeser såvel faglighed som økonomi. Nej, man vil kun tilgodese økonom...

Vis hele teksten

Klag
on. 20. jan. 2016 kl. 19:44 Henning Nielsen

Folkeskolelærer

Jeg talte kort i går med en skoleleder, som fortalte, at de havde aftalt, at lærerne skulle lave ét læringsmålstyret forløb pr. halvår i ét fag. Det er jo ikke meget i forhold til fx Odense Kommunes fulde implementering.
Da hendes mand så kom, fortalte han...
Vis hele teksten

Klag
to. 21. jan. 2016 kl. 00:30 Per Ravn

Lærer

Folkeskolen bløder - Af Sverige til!
Mens vore politikere har travlt med at klappe hinanden på ryggen iført skyklapper, og bekræfte hinanden i, at her går det godt - så bløder folkeskolen. Lærere forlader jobbet i utide, både folk med få års erfaring og dem med megen erfaring, der skal v... Vis hele teksten

Klag
to. 21. jan. 2016 kl. 08:21 Jeppe Christiansen

Folkeskolelærer

Reference
.....til alt andet end virkeligheden.
Hvorfor kan ingen politikere referere til virkeligheden?
Nogle skriver om ting der fungerede før reform, andre at alle er glade i hele kommunen og alt fungerer godt.
Det er fuldstændig som Robin konkluderer, man skal være aller mest rystet over den...


Vis hele teksten

Klag
fr. 22. jan. 2016 kl. 13:52 Kirsten Hansen

Lærer

Virkeligheden er et broget billede, hvor mål og midler kan have svære betingelser for at gå "hånd i hånd" -

http://www.klfnet.dk/aktuelt/trojab...

Klag
lø. 23. jan. 2016 kl. 21:28 Vagn Madsen

pensioneret viceskoleinsp.

HOLD FAST!!
Når kommunalpolitikere så bastant fastholder den lange skoledag, skyldes det, at der her foreligger en børnepasningsordning, som kommunerne ikke skal betale for. Det er som bekendt folkeskolelærerne, der har betalt for de lange skoledage med afgivelse af al den forberedelsestid, s... Vis hele teksten

Klag
lø. 23. jan. 2016 kl. 22:12 Henning Nielsen

Folkeskolelærer

Min teammakker var til stede på mødet i Aalborg.
Han refererede, at der ikke var kinamands chance for at politikerne ville vakle i nærmeste fremtid så langt øjet rakte.
Jeg lod forstå, at så måtte lortet jo risikere falde, når det var sådan, de ø...

Vis hele teksten

Klag
sø. 24. jan. 2016 kl. 07:09 Tomas Hansen

Lærer

Simpelt.
Det løb er kørt. Lærere forlader skolen, differencen mellem antallet af lærere, der bliver uddannet og afgangen er markant, op mod 3000+, så vidt jeg kan sjusse mig frem til - altså om ÅRET.

Det betyder sådan rent logisk/praktisk, at når den årgang,...

Vis hele teksten

Klag
sø. 24. jan. 2016 kl. 14:31 Anette Lind

Lærer, stud. pæd. i pædagogisk psykologi og næstformand i foreningen Folkeskoleforældre

For over et år siden udtalte formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal:

"Men der er grænser for, hvad vi kan. Mange kommuner har så stram en økonomi, at ledelsesrummet til skolelederen er en ren illusion, fordi der kun lige er lærere til at dække det mest nø...

Vis hele teksten

Klag
fr. 5. feb. 2016 kl. 11:05 Steen Haggqvist

Lærer

Den "rettidige omhu"
ser p.t. ud til mest at bestå af at "tale skolen op" - uden tanke på hvordan virkeligheden former sig udenfor de tilsyneladende totalt lukkede rum reformpolitikerne befinder sig i.

Materien ændrer sig jo ikke blot fordi men giver den et andet navn.
-Fx er omprioriteringsbidr...


Vis hele teksten

Klag