Odder var den første kommune i Danmark til at udstyre alle elever med en digital device - en iPad - til skolebrug tilbage i januar 2012

Silkeborg bruger millioner på skolecomputere

I Silkeborg Kommune har man netop investeret 5,5 millioner kroner i Chromebooks til alle elever på mellemtrinnet. I Kolding vækker en skoleleder opsigt med en opfordring til, at forældre prioriterer at få råd til skole-pc til deres børn.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

5,5 millioner kroner lyder udskrivningen på i Silkeborg Kommune, der har investeret i Chromebook-computere til de 3.000 elever, som går i 4.-6. klasse på kommunens skoler.

Tidligere har kommunen forfulgt en strategi, hvor eleverne opfordres til selv at medbringe pc som supplement til skolernes egen computere - den såkaldte Bring Your Own Device-strategi (BYOD).

'Bring Your Own Device' betyder også 'any device'

Det har fungeret i de ældste klasser, mens mange elever i 4.-6. klasse bruger skolernes computere, forklarer formand for kommunens Børne- og Ungeudvalg Søren Kristensen fra Socialdemokratiet.

Hurtig opstart afgørende

"Især i forbindelse med konfirmationen har vi den oplevelse, at mange får opgraderet deres it-udstyr, og vi ser generelt at de 14-15-årige elever selv har computere med, mens det kniber lidt mere på mellemtrinnet", siger han.

I løbet af de næste et til tre år håber rådmanden dog på, at der kan findes penge til at indkøbe skolecomputere til alle kommunens elever.

"En Chromebook er nede på omkring 1.500 kroner nu, og man kan forestille sig, at priserne fortsat er for nedadgående de kommende år. Vi er den kommune i landet, der har det tredjelaveste skolebudget, men jeg håber på, at vi de kommende år kan finde pengene til at opgradere til én computer per elev fra 0. til 9. klasse", siger Søren Kristensen.

Rapport: Skoler kan spare store summer med Chromebooks

Bring Your Own Device-strategien har den fordel, at eleverne er fortrolige med deres eget udstyr, men til gengæld havde man i Silkeborg Kommune den udfordring, at eleverne ofte medbringer meget forskelligt udstyr, og at nogle af dem kan være fem-seks minutter om at starte op, når undervisnignen begynder.

"Med en Chromebook vil det tage 10 sekunder, før alle er på, og alle vil kunne benytte Meebook, den nye elektroniske læringsplatform, som vi er ved at indføre", siger Søren Kristensen.

En Chromebook er en computer, der udelukkende består af en internetbrowser. Der ligger ingen programmer eller dokumenter på maskinen.

Det nye it-udstyr bliver fordelt til skolerne efter behov, og den enkelte skole afgør, om eleverne må tage computeren med hjem.

Et sidste afgørende argument for at bevæge sig væk fra Bring Your Own Device-strategien har for Søren Kristensen været, at det ifølge ham er en skævvridning af den frie og lige adgang til uddannelse.

Skoleleder opfordrer til selv at købe computer

Knap 100 kilometer syd for Silkeborg på Bakkeskolen i Kolding er man gået en anden vej.

Kolding-lærere jubler behersket over budget 2017

Her sendte skoleleder Povl Erik Wolff efter sommerferien et brev ud til alle skolens forældre med en formuleret forventling om, "at eleverne som udgangspunkt selv medbringer egen bærbar enhed".

Herefter påpeges det, at skolen stiller udstyr til rådighed, hvis "enkelte elever" ikke har mulighed for at medbringe egen computer.

Povl Erik Wolff uddybede senere til Jyske Vestkysten, at han ikke mener, det er realistisk, at skolen kan stille computere til rådighed for alle.

"Det er ligesom når man forventede, at alle elever skulle have passer, vinkelmåler og lommeregner med", sagde han til avisen og medgav i samme ombæring, at han med brevet er med til at skabe et forventningspres.

"Men vi har ikke så mange computere, og de skal også skiftes ud", lød det fra skolelederen, som også blev bedt om at forholde sig til skævvridningsaspektet:

"I de områder, hvor man kan være udfordret, kan man måske ikke stille de samme krav, så jeg vil ikke udelukke, at det vil skævvride lidt. Det ønsker jeg ikke, men så må man prioritere i familierne, hvad man vil investere i sine børns færd i uddannelsesverden", sagde Povl Erik Wolff til Jyske Vestkysten.

Odder: iPad'en fremmer læring i hver anden klasse

Opfordring - ikke forventning

Brevet har medført en heftig debat om rimeligheden i at forvente, at elever medbringer egen computer. Ifølge formanden for Skole- og Uddannelsesudvalget i Kolding Kommune, Christian Haugk fra Socialdemokratiet, er der dog udelukkende tale om en opfordring.

"Bakkeskolen har lidt for loyalt citeret Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi fra 2012, hvori der indgår en passage om, at man 'forventer', at flere elever medbringer egne devices", siger han til folkeskolen.dk.

"Det ord er desværre kommet til at gå igen i brevet, selvom der er en verden til forskel på en politisk forventning om, at udviklingen helt naturligt går i den retning, og en opfordring, som der reelt er tale om her. Hvis der er en forventning fra skolen side, har man grund til at have dårlig samvittighed, hvis ikke man køber skole-computer til sit barn. Hvis det er en opfordring, er det et valg, man har".

Kolding Kommune arbejder som udgangspunkt ud fra en Bring Your Own Device-strategi, hvor skolerne er selv ansvarlige for at sætte penge af på eget budget til det antal skolecomputere, det vurderes er nødvendige.