Tine Jespersen afløser Flemming Nygaard som formand for Tysklærerforeningen for Grundskolen. "Vi skulle have et generationsskifte, og det har vi fået", siger Flemming Nygaard.

Tysklærerforeningen har fået ny formand

Tine Jespersen blev i fredags valgt som ny formand for Tysklærerforeningen for Grundskolen. Hun afløser Flemming Nygaard og vil kæmpe videre for foreningens pt vigtigste sag - at gøre 9. klasses mundtlig afgangsprøve i tysk obligatorisk.

Publiceret
Der var godt fremmøde på generalforsamlingen i Tysklærerforeningen, som i dag tæller 600 medlemmer.

Tysklærerforeningens nyebestyrelse

Den nye bestyrelse i Tysklærerforeningen består af formand TineJespersen. Næstformand Carl Kinze, Lisbeth Kodal, Joakim GottliebHoffmann, Birthe Sidsel Strunge, kasserer Torsten Lange ogwebmaster Bjarke Skovgård. Derudover er Endvidere er Annie RingKnudsen og Hjalmar Jess tilknyttet som henholdsviskursuskoordinator og formand for sprogpolitisk udvalg. Ud af erbestyrelsen er trådt Randi Jensen og Flemming Nygaard, som dogfortsætter som konsulent for foreningen. 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tysklærerne danner egen forening

Flemming Nygaard har været formand for Tysklærerforeningen for Grundskolen, siden han var med til at grundlægge foreningen i 2009. Den var et udbrud fra Sproglærerforeningen, som først og fremmest bundede i en uenighed om sprogfagenes status.

"Sproglærerforeningen ville ligestille tysk og fransk, og det var vi en gruppe, der var lodret uenige i. Og det er vi fortsat i dag, hvor vi er vokset til mere end 600 medlemmer", fortæller han med stolthed i stemmen.

Flemming Nygaard har kæmpet en brav kamp for at sikre tysk som et vigtigt fag i skolen. Hjertesagen har været at får faget længere ned i klassetrinnene, hvilket lykkedes, da det blev flyttet ned til 5. Klassetrin med reformen.

Tysk skal fremmes

Men nu er det tid til yngre kræfter i foreningens ledelse, mener Flemming Nygaard.

"Vi skulle have et generationsskifte, og det har vi fået. Jeg forlod tyskundervisningen i folkeskolen i 2005, efter at jeg havde solgt Forlaget Mols til Egmontfonden, og jeg gik endeligt på pension i 2009 efter år som redaktionschef for fremmedsprog på forlaget Malling Beck og redaktionel tilknytning til Alinea. Jeg brænder stadig for tyskfaget, som jeg har gjort hele mit liv, men det skal være aktive lærere, som sidder på de ansvarsfulde poster i foreningen, så jeg har valgt at trække mig fra det organisatoriske", fortæller Flemming Nygaard. Han fortsætter dog som konsulent for foreningen og vil derfor også fortsat skrive i Tysklærerforeningens blog i folkeskolen.dk's netværk for tysk og fransk.

Tyskbloggen

Ny formand med tysk fra barnsben

I fredags mødtes medlemmerne af Tysklærerforeningen for Grundskolen til generalforsamling på Gl Avernæs på Fyn. Her valgte man en ny bestyrelse, og ny formand blev Tine Jespersen. Den 54-årige vestjyde er uddannet lærer fra Nørre Nissum i 1987 med linjefag i engelsk og billedkunst. Men tysk har været både naturligt og ligget hjertet nær altid, så i 2009 fik hun også linjefag i sproget.

"Jeg kommer jo ude vestfra, så det har været en del af min opvækst at tale med tyskere. Og jeg underviste i en del år i tysk, men jeg kunne ikke få så mange tysktimer, som jeg gerne ville, fordi jeg ikke havde linjefag, så til sidst fik jeg lov af min skole til at tage faget. Og i dag er over halvdelen af klasse i år - og faktisk også 4. klasse som et forsøg".

Da hun fik tysk på linje, kom hun med til Tysklærerdagen, og det seneste år har hun siddet i foreningens bestyrelse. "Og det har jeg ikke fortrudt", griner hun.

Tine Jespersen er desuden PD-diplom som pædagogiske IT-vejleder, en master i voksenuddannelse og har været eTwinning-ambassadør siden 2010.

Gerne endnu tidligere tysk

Den vigtigste sag for foreningen lige nu er at arbejde for at gøre den mundtlige afgangsprøve i tysk obligatorisk. Foreningen har skrevet til undervisningsministeren, startet en underskriftsindsamling, som pt har over 400 underskrivere og fået støtte fra samtlige tidligere fagkonsulenter i tysk til projektet. Det har været en vigtig sag for Flemming Nygaard, og han skal da også fortsat med, når repræsentanter for foreningen 5. oktober skal til møde i børne- og undervisningsministeriet om sagen Og Tine Jespersen vil bestemt også kæmpe den sag videre.

Tidligere fagkonsulenter: Gør tyskprøven obligatorisk

"Vi skal se, hvordan vi bedst kan bruge underskriftsindsamlingen. Og så skal vi sørge for at komme med i det sprogudvalg, som regeringen nedsætter i forbindelse med deres tysklandsstrategi".  

Hun vil også arbejde videre med alt det, foreningen plejer at stå for med udlandsture og kurser, og så ligger det hende meget på sinde at få styrket faget - gerne endnu længere nede end i 5. Klasse.

"Jeg kan jeg se, hvor godt det fungerer i 5. Klasse - og endnu mere i 4., hvor vi har forsøg. Jeg så gerne, at man bredte forsøget i Aabenraa, Tønder og Haderslev ud, så man fik tysk endnu længere ned. Det er ikke, fordi de kommer så langt de første år med sproget, men de har en helt anden glæde ved faget, end jeg har oplevet tidligere. Vi har det rigtig sjovt, og de kan finde på at synge tyske sange i frikvarteret".

"Ja, det er jo bedre, at eleverne går syngende fra tysk end grædende", lyder kommentaren fra den afgående formand.