"Nu kan vi arbejde videre med at udbrede kendskabet om ordblindes muligheder og med at finde de mange gode historier om ordblinde, der har fundet deres vej rundt om deres udfordringer", siger Jesper Sehested.

Hjemmeside for og med ordblinde får legat på 245.000 kroner

Hjemmesiden etlivsomordblind.dk har modtaget et legat fra Oak Foundation Denmark på 245.000 kroner til at fortsætte arbejdet med hjemmesiden de næste 12 måneder. Skaberen af siden er selv ordblind og er både glad for pengene og for anerkendelsen. Nu skal kendskabet til hjemmesiden udbredes til skoler.

Publiceret

Oak Foundation Denmark

Oak Foundation Denmark indgår i den internationale familie afOak-fonde. I 2014 uddelte Oak Foundation omkring 1,5 milliarderkroner til velgørende formål rundt om i verden. Oak FoundationDenmark støtter sociale projekter i Danmark og Grønland og har deseneste fem år støttet mere end 225 sociale projekter.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi er meget glade og stolte af legatet. Ikke kun for de muligheder pengene giver, men også for den anerkendelse det er, at andre kan se den værdi, hjemmesiden skaber for ordblinde i Danmark", siger Jesper Sehested Jensen, der med ordet vi henviser til de frivillige, som hjælper ham med tekster og teknologi.

Jesper Sehested er selv ordblind og etablerede hjemmesiden i januar 2014. Til at begynde med passede han den ved siden af sit job som telefonsælger, men det fungerede ikke særlig godt, så han valgte jobbet fra.

Ordblind blogger: En fordel at sidde forrest i klassen

"Jeg vil gerne give viden fra min egen opvækst fra mig. Jeg fik støtte af både mine forældre, venner og lærere. Uden dem havde jeg ikke været, hvor jeg er i dag", siger han.

Igennem det seneste år har Jesper Sehested arbejdet på fuld tid for at holde hjemmesiden kørende med nyt indhold. Han har ikke fået løn for det, men har levet af sin opsparing. Det ændrer legatet på.

"Nu kan vi arbejde videre med at udbrede kendskabet om ordblindes muligheder og med at finde de mange gode historier om ordblinde, der har fundet deres vej rundt om deres udfordringer", siger Jesper Sehested.

Lærere og forældre skal lære hjemmesiden at kende

I øjeblikket ligger der over 200 gratis artikler og historier om ordblindhed på etlivsomordblind.dk. I lang tid var der ikke mange, der fandt artiklerne. I dag har hjemmesiden 200 besøgende om dagen, men selv om den har vokset sig større, er målene fortsat høje.

"Vi vil i det næste år arbejde på at udbrede kendskabet til etlivsomordblind.dk til skoler, ordblindeefterskoler og uddannelsessteder. Vi vil gerne ind at ligge med et link på både intranet og skolernes hjemmesider, så lærere og forældre har et sted at finde information om ordblindhed", siger Jesper Sehested.

Han har kontaktet skoler, som skriver om ordblindhed på deres hjemmesider, men modtagelsen har været blandet.

"Nogle svarer ikke, mens andre siger, at de ikke vil linke til os. De mener, at etlivsomordblind,dk er kommerciel, fordi jeg tilbyder foredrag og rådgivning. Det er ærgerligt, for der ligger 200 gratis artikler på hjemmesiden".

Jesper Sehested oplever dog også skoler, som synes, at hjemmesiden lyder som en god ide.

Små ændringer kan gøre en stor forskel for ordblinde

Ud over fortsat at skrive til skoler vil Jesper Sehested opfordre forældre, som bruger hjemmesiden, til at fortælle deres børns lærere om, at her kan de få indblik i, hvad det vil sige at være ordblind.

Ni ud af ti lærere savner viden om hjælpemidler til ordblinde

"Jeg kan sagtens forstå, at lærere har travlt med mange andre ting, men det kan være små ting, der gør en stor forskel for ordblinde elever. For eksempel at der ikke kun er røde streger i en stil, men at der også er fokus på indholdet. Eller at de kan nøjes med at koncentrere sig om nogle af ordene i en diktat. Eller at de får lov til at læse om noget, der interesser dem. Jeg fik lov til at læse om et computerspil, som jeg gik meget op i, og fordi jeg kendte nogle af ordene i forvejen, var det lettere for mig end at skulle læse den bog, resten af klassen sad med. Man kan nå længere ved at tage udgangspunkt i elevens interesser", siger Jesper Sehested.

Mange ordblinde udvikler andre gode egenskaber

Jesper Sehested vil også i kontakt med forældrene, som også har et stort ansvar.

"Det er i den tidlige alder, vi kan gøre den største forskel for unge ordblinde. Hvis vi bare kan være med til at hjælpe én ordblind til at undgå nederlag, er alt vores arbejde givet godt ud."

Derudover vil han arbejde på, at ordblindhed ikke skal betyde noget negativt, der lukker døre.

"Vi skal fokusere på alle de ting, ordblinde er gode til. Mange ordblinde har udviklet egenskaber, der kan bruges i den kreative verden eller som iværksættere. Det er egenskaber, der er lige så vigtige som at kunne stave og læse", siger Jesper Sehested.

Ung ordblind blogger om sin hverdag

På etlivsomordblind.dk kan man læse indlæg for ordblinde, som fortæller om deres skolegang og liv. En af dem er Victoria Møllgaard, som har lavet bloggen jegerordblind.blogspot.dk, hvor hun skriver om sin hverdag med ordblindhed. Her citeret ordret:

"Jeg har lavet den her blog for af vise selv om jeg er ordblind og jeg har brug få en it-rygsæk, så kan jeg stadig lige hvad jeg vil og der er ikke nogle der skal stoppe mig… og det gæler alle punkter både uddannelse og til det sociale", forklarer Victoria Møllgaard på etlivsomordblind.dk.

I selve bloggen beskriver hun, hvordan hun i de mindre klasser fik teksterne på sin computer, så hun kunne få dem læst op og være en del af undervisningen.

"Nogle af mine lære igennem årene har desværre, ikke set det så nødvendigt eller så har de ikke selv haft ressourcer eller mulighed for at scanne mine ting ind. Det efterlod mig hjælpeløs og ked af det, da jeg jo ikke kunne yde mit bedste i undervisningen".

Computer og cd-ord giver selvstændighed

Selv om Victoria Møllgaard fik læst teksterne op af læreren eller en klassekammerat, var det med til at tage selvstændigheden fra hende.

"Jeg får min selvstændighed tilbage, når jeg i dag bruger mine hjælpemidler, derfor elsker jeg min computer og holder så meget af cd-ord", skriver hun og råder andre til at kæmpe, indtil de får den fornødne hjælp.

"Det hele hjalp, da jeg skulle starte i 7. klasse, hvor jeg fik en ny lære - så mit råd til jer der er i en lignende situation, kæmp alt hvad du kan, og aldrig giv op, tage dine forældre i hånden og se om i sammen med skolen kan gøre din hverdag nemmere".

Til højre for artiklen finder du et link til etlivsomordblind.dk og til Victoria Møllgaards blog.