Debat

OK 15 - er vi klar?

Hvad skal vi kæmpe for og hvordan skal vi gøre det?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vores hverdag foregår i et krydsfelt af kommunale besparelser, skolereform og lov 409.

Så hverdagen er ”overloaded” med nye krav, forventninger, manglende tid mv.  Trivslen er i bund, sygefraværet i top, apati og  frygt for fremtiden lurer lige under overfladen, og sammenholdet knager.

I sådan en situation er det nødvendigt at ranke ryggen, holde hovedet højt og rette blikket mod punkter,  hvor det er muligt at ændre på den nuværende situation.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Overenskomstforhandlingerne  2015 er vores næste mulighed for i fællesskab at ændre på ovenstående. Det kommende folketingsvalg måske et andet.

Desværre har vores fagforening endnu ikke stillet rigtig skarpt på OK 15.  Overenskomstkravene har ikke været diskuteret blandt medlemmerne inden kongressen besluttede sig i september. Der er desværre  heller  ingen medlemsmøder i sigte.

KL  udsendte deres udspil: ”Velfærd i forandring” i oktober.  Jeg ved ikke rigtig, hvad min fagforening mener om det.

KL´s udspil lyder ikke så bombastisk som i 2013.  Tror måske KL har brug for at rette op på det barske image, lockouten gav dem.  Men tag ikke fejl. Der ligger nye alvorlige angreb på vores kollektive rettigheder og de faglige organisationer. KL og de øvrige offentlige arbejdsgivere ønsker ensrettede arbejdstidsregler, fælles overenskomster for flere faggrupper, forenkling af MED-systemet og en ændring af tillidsrepræsentanternes rolle.

Jeg er enig med min fagforening, som på kongressen har besluttet, at vi skal kræve en ny arbejdstidsaftale. Jeg synes også det rigtigt at gå med i det nye Forhandlingsfællesskab  og allerede nu  stille sig solidarisk med andre faggrupper, som måtte blive udsat for angreb.

Men fagforeningen er nødt til at være tydelig omkring, hvad vi selv kræver og hvad vi mener om KL´s udspil – både overfor medlemmerne og offentligheden.

Jeg tror det er vigtigt at en ny arbejdstidsaftale vil indeholde et loft over undervisningstimetallet og et garanteret minimum af tid til forberedelse.  Det er mængden af undervisning og manglen på tid til forberedelse, som presser os. Vi skal fortsat have fuld tilstedeværelse kombineret med muligheden for at flekse.  Puljer til hjemmearbejde lyder måske tillokkende, men det vil åbne op for ubetalt merarbejde.  En sådan arbejdstidsaftale vil  gavne  de fleste og gøre det muligt at være lærer fremover.

Jeg ser frem til at det snart bliver muligt at kunne diskutere ovenstående kollegaerne imellem.

En ny arbejdstidsaftale kommer ikke af sig selv, og dygtige forhandlere gør det ikke.

Lene Junker