På Arbejdermuseet i København var de københavnske lærere idag inviteret til såkaldt it-matchmaking, arrangeret af it-firmaet Atea og Københavns Kommune.

Alle lærere i København får ny computer

Man kan ikke forlange af lærerne, at de skal være mere tid på skolen, uden at give dem en personlig computer, lyder det fra Københavns Kommunes it-pædagogiske chef. Derfor kan 3.500 københavnske lærere nu vælge sig en ny computer.

Publiceret
En lærer får vejledning i, hvad de forskellige modeller kan.
Det er en god ordning og en fleksibel aftale, Københavns Kommune har indgået med it-firmaet Atea, mener lærerformand i København Jan Trojaborg.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi vil ikke bede lærerne om at tilbringe mere tid på skolen, uden at give dem en personlig computer at arbejde på". Sådan udtrykker chef for pædagogisk it i Købehavns Kommune Karl Erik Andersen sig i en pressemeddelelse. Kommunen har derfor besluttet at forære samtlige 3.500 københavnske lærere en splinterny bærbar computer med de mest moderne værktøjer installeret. Men fordi kommunen ikke kan vide, hvad der er den enkeltes behov, så kan lærerne mod en mindre egenbetaling vælge mærke og model efter behag. De københavnske læreres formand Jan Trojaborg har besøgt kommunens it-pædagogiske afdeling og fortæller, at den Lenovo-computer, som alle lærere vil få tilbudt uden omkostninger, er den, kommunen almindeligvis anbefaler og også den, de selv bruger. "Jeg synes det er en god ordning, kommunen har skruet sammen. Hvis man vil have en dyrere model med nogle flere features eller en tablet, så skal man betale et sted mellem 60 og 200 kroner om måneden ekstra i tre år. Når den periode så er slut, kan man købe den til markedsprisen og det bliver en meget lav pris. Det er en god investering og rimelige vilkår", siger han. Lærerne har heller ingen reparations- og forsikringsforpligtigelser de første tre år.

Lærere i Gentofte går efter de dyre computere

Tag den gerne med hjem

Jan Trojaborg fortæller, hvordan det ikke vil være noget problem at tage fx sin tablet med hjem og bruge den til private formål. "I København har vi jo en aftale, hvor man ikke forbereder sig hjemme. Men der er altså ikke noget til hinder for, at man kan tage den med hjem. Der er ikke noget påbud om, at man netop, fordi man skal være tilstede på skolen, så må maskinen også kun være der. På den måde, synes jeg, at det er en fleksibel aftale", siger han. Der vil selvfølgelig være lærere, der har gode computere i forvejen, men Jan Trojaborg ser kommunens gave-uddeling som en fin tilkendegivelse og en måde, hvorpå kommunen sikrer sig, at alle lærere er med på it-vognen, som han kalder det: "Det er jo vigtigt, når det gælder kommunikationen blandt lærerne og i høj grad med eleverne, hvor kommunen har sørget for adgang til materiale på alle mulige platforme." En mere tilfreds lærer I pressemeddelelsen er Karl Erik Andersen refereret for at mene, at det giver mere selvsikre lærere, når den enkelte kan undervise på sin foretrukne computer og desuden mindre kompatibilitetsbøvl i klasselokalerne, når lærerne kan vælge at undervise med den samme computer, som eleverne bruger. Jan Trojaborg vil nu være varsom med at se en direkte sammenhæng mellem nye computere og mere selvsikre lærere. "Men selvfølgelig betyder det noget, at man selv har valgt maskinen, måske også, at man involverer sig lidt mere i at lære den at kende og at man nemmere bliver komfortabel med den. Så man bliver måske mere tilfreds", konkluderer han. På Arbejdermuseet i København holdt it-firmaet Atea i dag en udstilling, hvor de københavnske lærere var indbudt til at se på de mange muligheder, modeller og programmer, de nu skal til at vælge imellem.