da Vincis udgave af en cykel bliver udstillet i Charlottenlund fra maj til september

Prøv da Vincis opfindelser i Charlottenlund

Leonardo da Vinci byggede en cykel 350 år før cyklen blev kendt. En model af dén og omkring 60 andre maskiner – en robot, et dykkerapparat – bliver udstillet i Det gamle Akvarium i Charlottenlund. Her kan skoleelever og andre prøve maskinerne, se tegningerne og tale om naturvidenskaben og kunsten.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alle da Vincis maskiner er bygget i træ, metal, reb og stof, som var til rådighed omkring år 1500. Udstillingsgæsterne må røre og afprøve opfindelserne. Nogle er bygget i mindre udgaver, andre i fuld størrelse. Det er det italienske firma Niccolai Teknoart SNC i Firenze, der står bag udstillingen. Firmaets medarbejdere har forfinet teknologien og håndværket i maskinerne ved hjælp af eksperter og computerteknologi, fortæller en pressemeddelelse.

Leonardo di ser Piero da Vinci blev født 15. april 1452 i byen Vinci nær Firenze og døde 2. maj 1519 i Frankrig. Han var opfinder, arkitekt, videnskabsmand, botaniker, ingeniør og kunstner. Han fik ofte nye indfald og kastede sig ud i eksperimenter. Da Vinci efterlod sig omkring 3500 håndskrevne sider med dagbogsoptegnelser, videnskabelige notater og skitser. Cirka en fjerdedel af dem er stadig bevaret.

Det er første gang udstillingen vises i Skandinavien. Der er åbent fra 15. maj til 31. august i Kavalergården 1, Charlottenlund - Det gamle Akvarium.