Finn Kristensen, formand for Dansk Skoleidræt, forstår godt, hvis målene gøres frivilligt det første år, selvom det bliver mærkeligt med en ny reform og gamle mål.

Faglige foreninger: Der er brug for tid til at indføre nye Fælles Mål

Det er fornuftigt at udskyde de nye Fælles Mål, for hvis de bliver lov fra august, kommer lærerne til at arbejde ulovligt, siger Jens Raahauge fra Dansklærerforeningen. Selvom idrætslærerne ærgrer sig over, at de nye mål ikke kommer til at følge med den nye reform, kan de godt forstå en udsættelse, hvis alternativet er nye mål op til sommerferien.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De nye Fælles Mål bliver tilsyneladende udskudt, så de bliver frivillige indtil august 2015. Hvis det bliver virkelighed, vil det bliver mødt med tilfredshed hos en række faglige foreninger.

Udsigt til et frivlligt år med nye Fælles Mål

Hos Dansk Skoleidræt, der repræsenterer idrætslærerne, har formand Finn Kristensen forståelse for, hvis det i første omgang bliver nødvendigt at gøre målene frivillige.

"Jeg synes både det er ærgerligt og godt: Ærgerligt, fordi det bliver lidt mærkeligt, at man kommer til at stå med en ny reform med gamle mål. Godt, fordi det er forståeligt, at man vil skyde det et år i stedet for først at stå i maj-juni måned med nye mål for det kommende skoleår", siger Finn Kristensen.

Brug for mål for nye fag

Flemming Nygaard, der er formand for tysklærerne i Grundskolen, fortæller, at der bør være mindst tre ugers høringsfrist for de faglige foreninger. Herefter skal ministerierne behandle svarerne og derfor synes han, at det vil være for forceret en proces, hvis målene - som oprindeligt planlagt - først sendes i høring til maj. Den hastige proces tror han ikke på.

"Det vil være uhensigtsmæssigt, hvis lærerne skal bruge deres sommerferie på at sætte sig ind i de nye Fælles Mål, der jo skal implementeres i den undervisning, der skal gives. Jeg mener helt afgjort, at det er fremskridt med udskydelse", siger han. Samtidig påpeger han, at der er behov for mål i de 'nye' fag som tysk i 5. klasse:

"Dog må det være sådan, at de nye trinmål for tysk i femte klasse må fremlægges snarest muligt, således at lærerne ved hvad de skal forholde sig til. Ellers vil mange sproglærere stå som Moses ved Det Røde Hav og ikke ane, hvad de skal gøre", siger Flemming Nygaard.

Knap to måneders offentlig debat om Fælles Mål

Undgår ulovligheder

Dansklærerforeningens formand Jens Raahauge mener, at en udskydelse af at gøre de nye Fælles Mål til lov, er det eneste værdige, hvis lærerne skal nå at fordøje og diskutere de nye mål ude på skolerne.

"Hvis ikke, det blev udskudt, ville mange af lærerne være nødt til at handle ulovligt. For de ville ikke kunne nå at få indarbejdet den tænkning, der skal til", siger Jens Raahauge.

"Den eneste forskel er, at man kan have et mere værdigt psykisk arbejdsmiljø, fordi man ved, at den tid, man uvægerligt kommer til at bruge på at arbejde sig ind på de nye mål, sker i forståelse med lovgiverne i stedet for at blive en nødvendighed på trods af lovgiverne", siger Jens Rahauge.

Undervisningsministeriet har ingen kommentarer til oplysningerne om, at Fælles Mål står til at blive udskudt så de gælder fra 2014-15.

Nye Fælles Mål skrives bag lukkede døre