"Der udarbejdes spørgsmål-svar til alle lovforslag, vi fremsætter", sagde Mette Frederiksen idag på det åbne samråd om lovindgrebet i lærerkonflikten og det omfattende Q&A-materiale til uddannelsesordførerne, der kunne tyde på, at indgrebet har været forberedt længe.

Mette Frederiksen: En helt sædvanlig fremgangsmåde

Et narrespil, der holder læsere og seere for nar. Og en lærebog i, hvordan man gennemfører og forsvarer et lovindgreb. Sådan sagde hhv. en retorikprofessor og en arbejdsmarkedsforsker om de 54 spørgsmål og svar, som ordførerne fik tilsendt, da regeringen greb ind i lærerkonflikten. Det er et helt almindeligt presseberedskab, fortalte Beskæftigelsesministeren på et åbent samråd i dag.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det er et narreværk, ikke en samtale. Det holder seerne og læserne for nar. Man tror, at politikerne svarer på spørgsmål, men de afleverer bare forud indstuderede brokker, som ofte er intetsigende og kryber udenom de spørgsmål, der bliver stillet".

Sådan sagde retorikprofessor Christian Kock, da folkeskolen.dk tilbage i oktober præsenterede ham for de dokumenter, som redaktionen havde fået gennem en aktindsigt. Det drejede sig blandt andet om 60-siders politiske spørgsmål og svar fra embedsværket i Beskæftigelsesministeriet sendt til rege-ringspartiernes uddannelsesordførere den dag, regeringen præsenterede sit lovindgreb i lærerkonflikten. Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen vurderede, at materialet var usædvanligt gennemarbejdet og mente, at det sagde noget om, hvor bange og bekymret man i regeringen havde været for medie-dækningen og pressen. Han kaldte materialet for en lærebog i, hvordan man gennemfører og forsvarer et lovindgreb.

Men sådan vil beskæftigelsesminister Mette Frederiksen bestemt ikke karakterisere materialet. Det gjorde hun klart på et åbent samråd om lovindgrebet i dag, som DF's Alex Ahrendtsen på baggrund af Folkeskolens artikler havde indkaldt ikke bare Mette Frederiksen, men også undervisningsminister Christine Antorini og finansminister Bjarne Corydon til.

"Det pågældende dokument har ikke karakter af en drejebog. Det er spørgsmål-svar, der udarbejdes til regeringen i forbindelse med, at et lovforslag fremsættes. Det er en helt sædvanlig fremgangsmåde. Der udarbejdes spørgsmål-svar til alle lovforslag, vi fremsætter", sagde hun.

Samråd: Hvor tidligt undersøgte regeringen muligheden for indgreb?

'Selvfølgelig er materialet omfattende' At Q&A-materialet var "helt vildt gennemarbejdet", som arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen ud-trykte det, kan ifølge Mette Frederiksen ikke tyde på, at lovindgrebet har ligget klar længe før, regeringen greb ind i konflikten.     "Jeg kan se, at der i artiklerne (Folkeskolens) bliver spurgt til, om ikke materialet har et særdeles stort omfang, og jo, det har det, men det er også et meget kompliceret lovforslag. Det var en konflikt, der havde meget stor interesse, ikke kun her i Folketinget, men jo i hele Danmark. Det var derfor regeringens forventning, at der ville blive rejst mange spørgsmål og derfor er der selvfølgelig også tænkt i rigtig mange forskellige spørgsmål og svar", sagde hun.  

Efter samrådet gentog Mette Frederiksen over for folkeskolen.dk, at spørgsmål-svar materialet, som Fleming Ibsen kaldte en lærebog i lovindgreb, har karakter af et helt almindeligt forberedende materiale, som man med ministerens ord bliver nødt til at udarbejde, når man træffer store, svære og meget principielle beslutninger som den at gribe ind i en arbejdsmarkedskonflikt. "Det er hverken mere eller mindre end det", sagde hun.

'Intet mærkeligt i at inddrage Moderniseringsstyrelsen' Moderniseringsstyrelsen, der som de statsansatte læreres arbejdsgiver var part i konflikten, var også med til at udarbejde gode politiske svar til uddannelsesordførerne, da lovindgrebet var gennemført. Men at en del af lovarbejdet er foregået hos en part i konflikten, finder Mette Frederiksen ikke pro-blematisk.    "Det er Beskæftigelsesministeriet, der har udarbejdet lovforslaget. Men man har selvfølgelig inddraget de ministerier, der oppebærer en konkret viden og det er der ikke noget mærkeligt i" sagde hun. Heller ikke hvis moderniseringsstyrelsen har været part i den konflikt, som I griber ind i. Er det ikke at forfordele den ene part?

"Det er ikke anderledes end at regeringen selvfølgelig kun fremsætter lovforslag, der har en høj kvalitet og det kræver inddragelse af de aktører, der måtte være relevante, i det her tilfælde flere forskellige ministerier", svarede Mette Frederiksen folkeskolen.dk.

Mette Frederiksen blev bakket op af begge sine ministerkolleger under samrådet. Christine Antorini bemærkede eksempelvis over for Alex Ahrendtsen, at han udmærket måtte kende til, at det er helt almindelig politisk praksis, at man laver spørgsmål-svar-materiale, som det Folkeskolen har fremlagt.

Folkeskolen.dk twittede live fra samrådet. Læs tweets nedenfor.