Professor Ellen Krog modtager Dansklærerforenings pris for sin forskning i skriflig dansk.

Professor modtager Dansklærerforeningens pris

Sangskriveren Steffen Brandt har modtaget den, og prosakunstneren Helle Helle har fået den, men denne gang går Dansklærerforeningens pris, Tankestregen, til en professor, nemlig Ellen Krogh, der får den for sit store arbejde med skriftlighed i undervisningen fra folkeskolen til de gymnasiale uddannelser.

Publiceret

Om Tankestregen

Tankestregen blev indstiftet i 2010 ianledning af Dansklærerforeningens 125 års jubilæum. Kandidaterneudvælges af foreningens bestyrelse. Prisen kan tildeles:

- en, der har haft særlig betydning for udvikling af og/ellerudbredelse af viden og bevidsthed om det danske sprog

- en, der har betydet noget for udvikling af faget

- en forfatter

- en kulturinstitution

- en,  der har betydet noget særligt forDansklærerforeningen.

Tankestregen 2010 gik til sangeren, sangskriveren og forfatterenSteffen Brandt og i 2011 til forfatter Helle Helle. Med prisenfølger 10.000 kroner og en kobberskulptur på 25 cm afDansklærerforeningens logo, som består af et komma og et punktum,der hviler på en tankestreg.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"I år er det tredje gang at vi overrækker Tankestregen til et menneske som har betydet noget ganske særligt for danskfaget og dets udvikling. Steffen Brandt og Helle Helle har tidligere modtaget prisen for deres tekster, som vi flittigt bruger i vores undervisning. I år har vi besluttet at sætte fokus på en anden danskfaglig dimension", sagde Dansklærerforeningens formand Jørgen Larsen, da han forleden overrakte årets Tankestreg i forbindelse med Dansklærerforeningens konference "Digital dannelse - digitalt danskfag" på Visit Carlsberg i Valby.

"Prisen går til professor Ellen Krogh for hendes insisterende arbejde med skriftlighed. Hun har, om nogen, kæmpet for at skrivning i skolen ikke kun bliver skrivning i de 'skolske' genrer og former, men også gerne skal rumme refleksion og skriveinteresse," tilføjede formanden.

Professoren takkede behørigt for prisen.

"At modtage en pris fra Dansklærerforeningen betyder noget helt særligt for mig. Dansklærerforeningen har spillet en stor rolle i mit liv. Det frivillige arbejde og det stærke fagpolitiske engagement, der prægede foreningsarbejdet, da jeg i sin tid sad i foreningens bestyrelse, har lært mig meget. Vi arbejdede for kvalitet og professionalisme i danskfaget, og selv om betingelserne har ændret sig, er det værdier, der den dag i dag stadig kendetegner foreningen," sagde Ellen Krogh.

Professor i danskfagets didaktik

Ellen Krogh er professor ved Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet, hvor hendes forskningsområder er danskfagets didaktik, herunder skrivning og pædagogisk evaluering. Hendes forskningsarbejde i skrivning har fokus på hvad, der skrives, men også i høj grad på, hvordan der skrives - og ikke mindst hvorfor.

Ellens Krogh var formand for Gymnasiesektionen i Dansklærerforeningen fra 1983 til 88. Hun har skrevet en række bøger om skriftlighed og danskfaget i det hele taget. Flere af dem er udkommet på Dansklærerforeningens forlag.