I særligt presserende sager kan folketinget vedtage en lov meget hurtigere end normalt. Det kræver dog et flertal for at dispensere fra forretningsordenen.

Folketinget kan afslutte konflikten på et døgn

Folketinget kan i løbet af et døgn vedtage en lov for lærernes arbejdstid. Det sker, hvis minimum tre ud af fire politikere stemmer for at dispensere fra det normale tempo for en lovvedtagelse.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Normalt tager det minimum 30 dage at vedtage en lov - med fremsættelse, behandlinger i folketingssalen, udvalgsbehandlinger og endelig vedtagelse. Men i særlige situationer kan folketinget vælge at sætte tempoet markant op.

Det kræver dog at mindst tre ud af fire af de medlemmer, der deltager i afstemningen, stemmer for - og som altid ved afstemninger i Folketinget gælder det, at der kun kan træffes vedtagelser, når over halvdelen af folketingsmedlemmerne er til stede og deltager i afstemningen.

Kan regeringen gribe ind til fordel for KL?

Hvis Folketinget dispenserer fra de normale tidsfrister - altså den normale forretningsorden - skal lovforslaget stadig gennem de samme procedurer som normalt, men det går meget hurtigere, fordi tidsrummet mellem de forskellige møder bliver skåret markant ned.

Det er set før under overenskomstkonflikter - blandt andet da Folketinget i 1999 greb ind i konflikten på sundhedsområdet og i løbet af to dage vedtog en lov om forlængelse og fornyelse af overenskomster og aftaler for sygeplejersker, radiografer med flere.

DLF appellerer til politikerne: Vi har ikke haft nej-hatten på

Et eventuelt lovindgreb skal vedtages med flertal i Folketinget. Politikerne kan afgøre, om loven skal træde i kraft øjeblikkeligt, senere eller med tilbagevirkende kraft. En eventuel ophævelse af loven - for eksempel i forbindelse med de næste overenskomstforhandlinger - vil også fremgå af loven.