Anmeldelse

Billedbøger

Billeder skaber læsere

Et must have for alle dansklærere.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Man må aldrig undervurdere et barn. Sådan kunne overskriften sagtens være for denne grundbog i billedbøger og billedbogsbrug. Vi skal som dansklærere være stolte af og glade for, at vi i Danmark har et så rigt og mangfoldigt udbud af billedbøger i meget forskellige genrer, i meget høj kvalitet og med emner, der ellers kan være svære at tale om. Ja, det kan man pludselig godt alligevel med en billedbog.

Fakta:

Titel: Billedbøger

ISBN: 9788779965478

Pris: 188

Sider: 184

Forlag: Dansklærerforeningen

Som bogens titel fortæller det, så er denne antologi en grundbog med gode forskningsmæssige artikler om brugen af billedbøger i undervisningen helt fra børnehaven og frem til udskolingen, hvor man nu er begyndt at bruge billedromaner, som henvender sig til en langt ældre målgruppe, end hvad billedbøger oprindeligt var tiltænkt.

Man kunne også have kaldt bogen for ”den kompetente læser”, for studier i børns læsning og litteratur- og billedtolkning viser, at børn er gode til at læse både på, mellem og bag om linjerne, og at børn allerhelst vil læse de lidt mærkelige og komplekse historier – og ikke de der ”en hund, en kat – en pølse”, som et tosproget barn er blevet citeret for at have sagt om en lidt for forenklet bog, som hun var blevet tvunget til at læse. Børn skal læse af lyst, og deres nysgerrighed skal vækkes, og der må gerne være handling på flere planer.

Der er god inspiration og hjælp til både lærerstuderende og mere erfarne dansklærere og undervisere af tosprogede børn, hvor alle kan få sig en solid grundviden om og et overblik over brug af billedbøger i undervisningen og ikke kun i indskolingen. Bogen præsenterer et udsyn på billedbøger, inddrager både aktuelle og historiske tendenser og banebrydende værker i den danske billedbogs historie og giver hovedtræk i den skandinaviske forskning i billedbøger. Bogen er et ”must have” for alle, der underviser i dansk.