Bjergmarkskolen i Holbæk var med til de frivillige test i dansk som andetsprog allerede i 2008. Men testen er blevet nedprioriteret i forhold til de obligatoriske test

Skolerådet vil have nationale test i dansk som andetsprog

Skolerådets formandsskab vil gerne have indført nationale test i dansk som andetsprog. Skoleleder Kirsten Birkving fra formandsskabet mener, at test kan hjælpe med at identificere problemerne. De frivillige test for tosprogede er forsinket, men forventes til næste skoleår.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Sverige er svensk som andetsprog et fag i folkeskolen, som eleverne kan tage prøve i og får deres endelige afgangskarakter i.

I Danmark har der siden 2005 været planlagt to frivillige nationale test i dansk som andetsprog. Men testene lader vente på sig.

Skoleleder Kirsten Birkving, som sidder i Skolerådets formandsskab, mener - inspireret af rapporten 'Undervisning af tosprogede i Danmark og Sverige' som kom tirsdag - at obligatoriske nationale test i dansk som andetsprog kunne være en hjælp til skolerne.

"Jeg vil rigtigt gerne have nationale test i dansk som andetsprog. Vi mangler at kunne identificere problemerne undervejs. Det er for eksempel rigtigt svært for os at afgøre, om en tosproget er ordblind eller har sprogvanskeligheder. Det gør det ukvalificeret og ikke skarpt nok, når vi sætter ind. Måske kommer vi til at svigte nogle, fordi vi ikke kender grundårsagen godt nok", siger hun til folkeskolen.dk

Hun er selv leder på Kokkedal Skole, som har 30 procent tosprogede.

Frivillige test lader vente på sig

Undervisningsministeriet har sideløbende med produktionen af de obligatoriske nationale test arbejdet på at udvikle to frivillige nationale test i dansk som andetsprog til 5. og 7. klassetrin. Men de er blevet forsinket,

"Vi har prioriteret at udvikle de obligatoriske nationale test", fortæller kontorchef Tine Bak fra Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen. "Men testen i dansk som andetsprog er klar til en pilotfase i dette skoleår. Skolerne kan melde sig til at teste, og vi vil så forbedre, hvis der er noget, der skal forbedres. Fra næste skoleår skal testene så køre".

Kirsten Birkving ønsker en løbende evaluering af niveuet ligesom i læsning, så leder og lærere kan identificere, hvad der er galt, og hvor man skal sætte ind. Og hun mener ikke, at man får samme gavn af en test, som kun gennemføres på de skoler, hvor man vælger at tage en frivillig test.

"De nationale test har den kvalitet, at du kan sammenligne på dine resultater med resten af landet. Resultaterne skal ikke offentliggøres. Men på den måde kan jeg som skoleleder se, om vi rammer normalen i det her. Det synes jeg er ret væsentligt".