Eleverne fra Møllevangskolen er stolte af deres sæbekassebil, som de har døbt Det muntre køkken.
Ulrik Samsøe Figen
Værdifuldt for special-elever at deltage i projekt med sæbekassebiler
Selv om specialklasseelever fra Møllevangsskolen i Århus ikke trækker på så mange boglige kompetencer, når de bygger en sæbekassebil, har det stor faglig værdi for dem at stille op i projekt De rullende humørbomber sammen med børn fra normalklasser.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
35 fantasifulde sæbekassebiler triller gennem Århus i anledning af byens festuge og gør stop foran musikhuset, hvor mange børn og voksne siger ja tak til at blive skubbet en tur rundt på flisegangene. Bilerne er bygget af børn i klubber, skolefritidsordninger og skoler i Århus og skal sprede humør i festugen.
Bil nummer ni er bygget af syv elever, der går i specialklasse på Møllevangskolen. De går i 6. klasse, og bilen hedder Det Muntre Køkken.
"Det gør den, fordi vi er gode til at lave mad i hjemkundskab, og så fandt vi på det", siger Kamille Robertsen, der kommer springende til for at fortælle om bilen.
I klassen går også Andre Larsen, og lige inden han bliver hyret til at køre en lille pige rundt, når han at tilføje:
"Vi har sat tallerkner på siden, fordi man smadrer tallerkner i Det muntre køkken i Tivoli".
God opgave at bygge en sæbekasebil
Klassens fire drenge og tre piger har generelle indlæringsvanskeligheder og har problemer med at begå sig socialt. De deltog også i arrangementet sidste år.
"Det kan være godt for vores elever at gentage en succes, fordi det så er kendt for dem, hvad de skal. Samtidig er det en god opgave at bygge en sæbekassebil, fordi de er fælles om den og laver en masse praktisk arbejde", siger deres lærer, Lene Lindegård.
Drengene har stået for det grove, mens pigerne har taget sig af udsmykningen.
"Jeg har hjulpet med at save ting af og skruet skuer i, så jeg har lært at arbejde med værktøj og lave ting i sløjd. Men det er ikke så svært at lave en bil", konstaterer Andre Larsen, der netop er vendt tilbage efter rundturen med den lille pige.
Kamille Robertsen træder igen til.
"Sidste år nåede vi ikke at male vores bil, men det var den længste i optoget. Den var så lang, at den var svær at køre med", fortæller hun.
Eleverne både får og giver
Ideen til De rullende humørbomber opstod, da projektleder Birgitte Søndergaard fra skolevæsenet i Århus var til performancefestivalen Burning Man i USA, hvor 50.000 mennesker bygger en by i Nevadas ørken. De har ingen penge med, men bytter byggematerialer med hinanden.
"Det måtte kunne transformeres ned i mindre målestok, og så kom jeg til at tænke på sæbekassebiler. Tanken er, at eleverne både modtager og giver. De får hjul af os og giver godt humør tilbage til festugen", siger Birgitte Søndergaard.
Mens normalklasser nøje har beregnet dimensionerne på deres biler i matematik, har eleverne fra Møllevangskolens specialklasse tegnet deres i fri hånd.
"Vi har stor succes med at lære at læse i øjeblikket, så vi er ikke gået ind i matematik. Det har været et stykke praktisk arbejde, men vi er mere eller mindre gået ud fra deres tegning af bilen", siger lærer Lene Lindegård.
Eleverne præsterer det samme som børm i normalklasser
Klassen har et smartboard, og eleverne har søgt på 'Det muntre køkken' på Google for at se, hvad der dukkede op. De har også været på nettet for at studere musselmalede tallerkner, inden de pyntede karrosseriet med paptallerkner.
"En væsentlig del af projektet er, at eleverne ser, at de kan lave det samme, som børn i normalklasser, og at de får mulighed for at vise bilen frem. De er glade for, at de har fået pyntet den flot i år. Det har været en motivation for dem, at de vidste, hvad arrangementet går ud på, og det er tydeligt at se, at de var med sidste år. Nu tør de gå rundt på egen hånd", siger Lene Lindegård.