Unge med Asperger og ADHD fylder på herbergerne

Unge under 25 år med Asperger og ADHD falder igennem systemet og får ikke den hjælp, de har behov for. I stedet havner mange på herberger og forsorgshjem. Her får de en seng og noget at spise, men herbergerne kan ikke tilbyde dem professionel hjælp.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De er helt ned til 17 år, og de fleste kommer ind direkte fra gaden. Kun få af dem har en diagnose, men for personalet på Frelsens Hærs Herberg på Amager i København er det tydeligt, at hjemløshed ikke er deres eneste problem. Unge med Asperger, ADHD og andre psykisk sårbare skønnes at fylde omkring en fjerdedel af herbergets 64 pladser.

"Vi tilbyder først og fremmest et værelse med en seng at sove i og noget at spise. Vi er et midlertidigt bosted, og selvom medarbejderne har et højt fagligt niveau, er der ikke normering og resurser til at yde denne svage gruppe den rette professionelle behandling. Derfor er det ikke det rigtige sted for dem", siger forstander Dorrit Bruun Olesen til avisen Hus Forbi, der skriver om hjemløse og socialt udstødte og sælges af hjemløse.

For lidt fokus på ADHD blandt voksne

Morten Carlsson, formand for Landsforeningen Autisme, er enig i, at herberger og forsorgshjem er et rigtig dårlig sted for de unge at være.

"At anbringe dem her er stort set det dummeste, man overhovedet kan finde på. Der er tale om unge, som er meget lidt sociale væsener. De har brug for ro, regelmæssighed og faste rammer og skal ikke være på en larmende 'busholdeplads' uden privatliv, hvor de ikke kan få den støtte, de har behov for", siger han til avisen.

Hvorfor de unge ikke bliver samlet op af systemet og havner på herberger og forsorgshjem, er der ingen entydige forklaringer på. Men dét, at mange ikke har fået stillet en diagnose, er en del af problemet.

"I psykiatrien har man været for lidt opmærksom på, at ADHD ikke kun rammer børn, men også er en lidelse hos voksne, og kommunerne er meget diagnosefikserede. Hvis man ikke har en diagnose, er det svært at få hjælp", siger formanden for ADHD-foreningen, Anne Worning.

Ved hjemløsetællingen i 2007 blev der registreret 202 unge i alderen 18 til 24 år.

Læs mere