Skole og Samfund: Betænkeligt at forældre betaler til skolens drift

Forældre på Virum Skole er ved at oprette en fond til skolen. Forældreforeningen Skole og Samfund er ikke begejstret, hvis forældre opretter fonde, der for eksempel skal betale for renovering af nedslidte gymnastikredskaber og lignende ting.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skole og samfunds formand Thomas Damkjær Petersen siger:

"Vi har ikke noget imod, at en fond eller andre tilfører en skole midler, så den kan gøre noget ekstraordinært for eleverne. Det kan være at betale for et ekstra lejrskoleophold eller et socialt arrangement, men hvis en fond går ind og dækker noget, der er en del af den daglige drift, så er vi imod. Vi har en folkeskole, som skal dække udgifterne til det, der skal foregå i skolen."

Lyngby-Taarbæk Kommune, hvor Virum Skole ligger, har besluttet at spare på skoleområdet i de kommende år. Det betyder, at Virum Skole får fem, seks millioner kroner mindre til rådighed.

Kommunen skal betale

"Hvis en forældrefond i realiteten går ind og dækker over nogle nedskæringer, som en kommune foretager i den daglige drift, så er det betænkeligt. Det må ikke være sådan, at forældre eller andre bidrager med noget, som kommunen egentlig skulle betale for. Og det er kommunen, der skal betale for at renovere gymnastikredskaber og skolemøbler", siger Skole og Samfunds formand.

Skoleleder Gitte Rasmussen ønsker ikke at kommentere sagen over for folkeskolen.dk. På skolens hjemmeside, skriver hun:

"Vi i ledelsen har godt nok stillet os positive over for, at nogle forældre vil etablere en forældrefond. Men vi har ikke truffet afgørelse om, hvorvidt vi vil modtage eventuelle donationer fra fonden. Det vil afhænge af, om det kan forenes med Folkeskoleloven og de kommunale retningslinjer for at drive skole. Derudover er det vigtigt for os - hvis vi eventuelt modtager et beløb fra en fond - at det skal komme alle elever på Virum Skole til gavn."

Udhuler folkeskolen

Oprettelsen af en forældrefond har skabt debat blandt forældrene. En af dem, Rikke Stauning Klestrup, er lodret uenig i, at der bør oprettes en forældrefond.

"Hvis Virum Skole takker ja til en forældreejet fond, betyder det, at vi er med til at udhule folkeskolens fornemste opgave, nemlig at sikre alle børns skolegang. Vi bevæger os derved mod en privatfinansieret folkeskole, hvor det kun er vores egne børns fremtid, vi investerer i. Er det de resursestærke forældre, der skal afgøre lærernes arbejdsbetingelser og rammerne for folkeskolen, eller er det politikernes ansvar?", spørger Rikke Stauning Klestrup i et åbent brev til ledelse, personale og forældrebestyrelsen på Virum Skole.

Læs Rikke Klestrups pointer i læserbrevet til højre.