Døveskole vil samarbejde med efterskoler
Hørehæmmede kommer let til at færdes i lukkede cirkler, hvor alle taler tegnsprog. Det vil døveskolen i Nyborg forsøge at ændre ved at indlede et samarbejde med efterskoler i løbet af efteråret.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Velfungerende hørehæmmede har brug for at komme ud blandt unge med normal hørelse. Derfor vil vi lave et attraktivt tilbud med efterskolepræg for de af vores unge, som hverken har et stort behov for støtte i den faglige undervisning eller til sociale problemer", siger forstander Søren Mogensen for Nyborgskolen, der er landsdækkende kompetencecenter for unge med høretab.
Skolen underviser 70 unge hørehæmmede fra hele landet, men selv om de bor på skolen, er det svært at skabe samme helhed mellem undervisning og fritid som på en efterskole.
"Da jeg selv havde børn på efterskole, lagde jeg blandt andet mærke til, at lærerne var gode til at give eleverne ansvar og engagere dem gennem aktiviteter og nærhed. Det har vi svært ved, fordi vores unge har forskellige grader af høretab. Nogle har også andre handicap. Derfor er vi nødt til at differentiere vores undervisning mere, end vi hidtil har gjort. Her er det, at vi gerne vil kunne give de bedst fungerende et efterskolelignende tilbud", siger Søren Mogensen.
Om eleverne skal ud på efterskoler, eller om Nyborgskolen skal trække efterskolernes erfaringer ind til sig, har han ikke taget stilling til.
"Vi har nogle ideer til samarbejdet, men vi går naturligvis i dialog med de efterskoler, vi kontakter. Vi kan sørge for kommunikationen mellem hørende og hørehæmmede unge, men efterskoler har en pædagogisk indsigt, som vi mangler. Et samarbejde vil være en spændende udfordring. Ikke kun for os, men også for almindelige efterskoleelever. Et møde med hørehæmmede kan gøre det lettere for dem at acceptere andre typer mennesker", siger Søren Mogensen.
I første omgang vil Søren Mogensen kontakte efterskoler på Fyn, men også Frijsenborg Ungdomsskole ved Hammel, hvor hver fjerde af de 88 elever er hørehæmmede.
"Vi vil gerne trække på Frijsenborgs erfaringer, for vi opfatter os ikke som konkurrenter. Et tilbud vil være relevant for omkring 25 af vores elever, men i og med at døve børn i dag får indopereret en form for hørelse, vokser gruppen i de kommende år, så der bliver brug for flere pladser", siger Søren Mogensen.