Lærerstuderende i praktik som skolevejledere
Hvor de læreropgaver, der ligger uden for fagene, ofte fylder meget lidt i læreruddannelsen, har en lille gruppe lærerstuderende i Århus nu fået mulighed for at snuse til arbejdet med elevernes erhvervsvalg i en praktikperiode hos en skolevejleder.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Skolevejleder er noget, man uddanner sig til efter endt læreruddannelse. Men nu har studerende fra Århus Dag- og Aftenseminarium forsøgsvis fået mulighed for at snuse til området i en praktikperiode. Forsøget er udsprunget af en tænketank om samarbejde mellem folkeskoler og arbejdsmarkedets parter om Århus Kommunes skolepolitik. Den skulle sætte fokus på skolens samarbejde med erhvervslivet ved at spotte nye veje i hverdagen og foreslog tænketanken bl.a., at lærerstuderende fik mulighed for at komme i praktik som skolevejledere.
"Som samfund har vi brug for at sikre mindst mulig frafald i ungdomsuddannelserne, og vi vil sikre den enkelte unge en udskoling, der binder folkeskoletiden sammen med fremtidige valg. Det betyder, at de unge har brug for dygtige vejledere, der kan koble den enkeltes interesser og færdigheder med muligheder i uddannelsesjunglen og erhvervslivet", siger rådmand for Skoler og Kultur, Torben Brandi Nielsen. "Praktikforsøget er et godt initiativ, fordi det giver unge lærere en forståelse for sammenhæng mellem skolen, uddannelsessektoren og arbejdsmarkedet".
Syv lærerstuderende er i praktik i disse uger med den ene halvdel af deres praktikperiode helliget skolevejleder-arbejdet:
"Vores studerende har selv tilrettelagt og gennemført et vejlederforløb i erhvervspraktik i 8. klasse. De har haft møder med klassens lærere og forældre og med eleverne enkeltvis om deres planer. De har lavet undervisningsmaterialer, fundet praktiksteder, besøgt eleverne i praktikken og evalueret praktikforløbene. De når også at stifte bekendtskab med mange andre af de facetter, som skolevejledningen omfatter. F.eks. introduktion til 10. klasse, info-møder med andre skolevejledere og samtaler med enkeltelever", fortæller skolevejleder på Rundhøjskolen, Hans Peter Mehlsen.
På Århus Dag- og Aftenseminarium er praktikleder Jørgen Kuhlmann glad for denne mulighed for at give i hvert fald nogle studerende et indblik i det timeløse fag uddannelses-, erhvervs- og arbejdsmarkedsorientering, som er en del af klasselæreropgaven:
"Efter nedskæringen i de pædagogiske fag er det her område mere eller mindre forsvundet i læreruddannelsen", siger han. "Samtidig har flere undersøgelser, blandt andet Martin Bayers, som viser, at de lærerstuderende møder for få af de andre opgaver, der hører til lærerarbejdet, når de er i praktik".