Et ufrivilligt farvel til jobbet kan være på vej for mange lærere i Silkeborg

Der kan være massefyringer på vej i midtjysk kommune

Besparelser kan koste 50 lærerstillinger i Silkeborg. Det er som under finanskrisen, siger lokalformanden.

Publiceret

Silkeborg Kommune fattes penge. Mange penge. Det kan betyde, at op mod 50 lærere på de Silkeborgs folkeskoler kan blive afskediget efter næste sommerferie.

For skolerne har planlagt det skoleår, som netop er startet, og dermed er der kun de sidste fem måneder af 2024 til at gennemføre et helt års besparelser.

Ifølge kredsformand i Silkeborg Niels Jørgen Jensen er der op mod 50 lærerstillinger på spil, hvis de besparelser, der er lagt op til på skoleområdet, bliver gennemført.

”Det beløb, som skal spares, svarer til omkring 30 fuldtidsstillinger i et år, men det er ikke kutyme, at man midt i et skoleår skærer, så mange stillinger væk”, siger kredsformand Niels Jørgen Jensen til Folkeskolen

”Så vi prøver lige nu at skabe opmærksomhed omkring konsekvenserne til næste skoleår. Det er jo en regulær massefyring, vi risikerer”.

Skoler er allerede økonomisk pressede

Kredsformanden understreger, at Silkeborgs skoler i forvejen er hårdt spændt for økonomisk. 

”Det er allerede i forvejen svært for skolerne at få det til at hænge sammen”, fortæller Niels Jørgen Jensen. 

”Vores tildelingsmodel fungerer med noget, vi kalder ’frie timer’, som er tid til for eksempel vikararbejde. Som det er nu, skal 16 ud af kommunens 25 skoler have ekstra midler fra kommunen for at få råd til de ’frie timer’. Hvis de ikke fik det, kunne de ikke leve op til folkeskolelovens krav om det antal timer, der skal læses. Så skrabet er det”.

Han fortæller, at det er første gang siden 2010, at kommunen har været nødsaget til at afskedige lærere på grund af økonomien.

Hvorfor skal vi spare lige så meget så meget nu, som vi skulle under finanskrisen?, spørger formand Silkeborg Lærerforening.

”Dengang var det på baggrund af finanskrisen. Det synes jeg er mærkværdigt. Hvorfor skal vi spare på samme måde nu, i vores sunde økonomi?”

Lokal skolepolitiker: Ja, der vil blive færre lærere

Forvaltningen har præsenteret et spareforslag for næste år på 12,4 mio. kr. på skoleområdet.

Heraf er den største enkeltbesparelse, der er foreslået, men endnu ikke politisk vedtaget, er 4,7 millioner kroner mindre til almen undervisning. 

Formand for dagtilbuds-, skole- og familieudvalget i Silkeborg, konservative Gitte Willumsen, bekræftede i weekenden overfor Midtjyllands Avis, at der vil blive nedlagt lærerstillinger. 

Men hun er ikke så pessimistisk som den lokale lærerformand.

”Når vi taler om, at der skal spares millioner, vil det betyde færre lærere. Ellers kan vi ikke finde så mange penge. Men jeg tør ikke på nuværende tidspunkt sige, om det er så mange, som lærerforeningen mener. Der bliver også flyttet midler fra den almene undervisning til specialtilbud og til modtageklasser. Det vil betyde, at der vil være stillinger, der ikke forsvinder, men bliver flyttet”, udtalte hun til avisen.

Det er usikkert, om besparelserne på skoleområdet bliver så store, som forvaltningen har peget på. 

Blandt andet har Silkeborgs borgmester, Helle Gade fra Socialdemokraterne, åbnet mulighed for, at der kan findes penge andre steder på kommunens budget.