Haderslev vil hente tre døve børn hjem mod deres vilje

Det vil skade børnene, hvis Haderslev Kommune henter dem hjem fra døveskolen i Fredericia til et tilbud på en almindelig folkeskole, mener forældrene til tre hørehæmmede børn på 14 år. Kommunen afventer en redegørelse fra døveskolen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forældrene frygter, at de tre børn, hvoraf de to er født døve, mens den tredje har mistet hørelsen i en tidlig alder, vil have svært ved at følge med i undervisningen og dermed blive sat tilbage.

Børnene er ganske vist CI-opererede, men de er svært hørehæmmede, og forældrene forudser, at de vil isolere sig, fordi de ikke kan klare snak, støj og børn, der taler i munden på hinanden. Og det er der meget af i almindelige folkeskoler, påpeger de over for JydskeVestkysten.

"Hvis vi ikke synes, det var nødvendigt, at Jacob skulle på Fredericiaskolen, så har jeg hele tiden haft den indstilling, at så skulle han gå i skole hernede sammen med andre hørende. Men det han bare ikke - det gik bare ikke, da han gjorde det", siger Preben Lund til avisen om sin søn, der gik i en almindelig folkeskole indtil 6. klasse.

Afgørelsen ikke truffet endnu

Den endelige afgørelse om børnenes skolefremtid er ikke truffet endnu, pointerer skolechef Karl Erik Olesen

"Vi er forpligtet til at vurdere, om vi gør det rigtige for den enkelte elev, og se på, om vi har mulighed for at give et tilbud i nærheden af bopælen. Det spiller en særlig rolle for elever at nærme sig normalområdet, når de snart skal på en ungdomsuddannelse", siger han til specialpaedagogig.dk.

Forældrene peger på, at deres børn vil opleve mange skift på kort tid, hvis de bliver hjemtaget til sommer for så at skulle på en ungdomsuddannelse et år senere.

"Det bliver også en del af vores vurdering. Som vi har fået beskrevet de tre børn, er de ikke afhængige af tegnsprog, men nu har vi bedt Fredericiaskolen om en fornyet beskrivelse af dem. Indtil da er vi i gang med en proces", siger skolechefen

Eleverne skal have et tilbud med kvalitet

Karl Erik Olesen kan godt forstå, at forældrene reagerer på kommunens overvejelser om at hjemtage deres børn. Men han afviser, at det handler om at spare penge.

"Jeg kan godt forstå, at forældrene anlægger den synsvinkel med den økonomi, vi har i Haderslev Kommune. Men der er faktisk ikke et krav om at spare på de børn, vi har uden for kommunen, for vi mener, vi har fundet et passende leje. Overordnet vil vi helst løse opgaverne selv, men der skal også være kvalitet i tilbuddene", siger skolechefen.

Han ved endnu ikke, hvordan kommunens tilbud vil se ud, hvis den vælger at hjemtage de tre elever.

"Når vi har Fredericiaskolens vurdering af børnene, må vi se på, om vi kan matche deres behov. Tre af vores folkeskoler har det nødvendige tekniske udstyr til hørehæmmede, og vi skal selvfølgelig sikre, at det bliver tilpasset den enkelte elev. Ellers kan det ikke lade sig gøre", siger skolechefen.

Ifølge JydskeVestkysten kan Fredericiaskolen ikke anbefale, at børnene fortsætter i en almindelig folkeskoleklasse.

"Det tager vi til efterretning, hvis det fremgår af skolens endelige vurdering. Men uanset hvad vi beslutter, så er det muligt at få en uvilidig afgørelse. Det kræver blot en klage til Klagenævnet for vidtgående specialundervisning", siger Karl Erik Olesen.

Læs mere

JydskeVestkysten