Nyt om: Flyttehjælp ATP Befordringsrabat (efterløn) Støttet arbejde

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Flyttehjælp

Arbejdsministeren ønsker de nuværende regler for kontant tilskud til flytteudgifter ved jobskifte lempet.

Det skal være lettere at skifte job inden for en branche, når der i enkelte egne af landet opstår mangel på arbejdskraft fx inden for sygehusvæsenet og uddannelsesområdet.

Også dimittender får nu formentlig mulighed for at søge flyttehjælp.

Der er kun mulighed for tilskud, hvis transporttiden efter jobskiftet sammenlagt er mindst 4 timer.

Ansøgning om tilskud skal sendes til Arbejdsformidlingen (AF), der også kan oplyse om de nærmere betingelser, når de nye regler er endeligt på plads.

Ansøgningen skal fortsat indsendes i tilknytning til jobskiftet. Der er dog også planer om at lempe på kravet om, at ansøgningen skal være modtaget i AF, inden det nye job er tiltrådt.

I øjeblikket er der krav om, at ansøgeren er tilmeldt AF, ligesom jobbet skal være registreret i AF-systemet. Da ordningen ikke harmonerer med praksis inden for en række brancher, vil dette krav formentlig blive søgt ophævet ved ny lovgivning.

Befordringsrabat til efterlønnere

Folketinget har vedtaget, at efterlønsmodtagere skal have mulighed for at få befordringstilskud.

Tilskuddet gives i form af rabat på 50% af udgifter til abonnementskort til offentlig kollektiv persontrafik i fx HT-området.

De nærmere betingelser kan oplyses ved henvendelse til det lokale transportselskab.

Ordningen træder i kraft den 1. december 1996.

Frivillig indbetaling af ATP

Alle lønmodtagere mellem 16 og 66 år er automatisk omfattet af ATP (Arbejdsmarkedets Tillægspension), hver gang de får løn.

Den 1. januar 1997 sker der nu en udvidelse af ATP, hvor bl.a. modtagere af efterløn, overgangsydelse og delefterløn frivilligt kan vælge at betale bidrag til ATP.

ATP har derfor i november 96 skrevet til hovedparten af de personer, som aktuelt modtager efterløn, overgangsydelse eller delefterløn.

A-kassen administrerer indbetalingerne ved frivillig tilmelding til ATP. ATP's tilmeldingsblanket skal sendes til a-kassen.

For et fuldtidsforsikret medlem på overgangsydelse udgør den maksimale indbetaling normalt for tiden ca. 2.700 kr. om året. Man betaler selv halvdelen af bidraget og staten resten.

Yderligere oplysninger om ordningen kan også fås via ATP's tast selv-service på tlf. 7012 8000.

Støttet arbejde

DLF/A har fået mulighed for at optage medlemmer, som er i støttet arbejde som fx lønnet optræning efter bistandsloven.

Disse medlemmer kan dog ikke optjene ret til et dagpengeforløb via det støttede arbejde, idet kun ustøttet arbejde medregnes.

Fra 1997 er kravet for fuldtidsforsikrede normalt 52 ugers ustøttet fuldtidsbeskæftigelse inden for 3 år, før der opnås ret til dagpengeforløb.

En optagelse på baggrund af støttet arbejde vil derfor i første omgang være relevant, hvis medlemmet ønsker sig omfattet af DLF/A's generelle medlemsservice, herunder vikarordninger og vejledning mv.