Håndværk og design

Faglig rådgiver på folkeskolen.dk/håndværkogdesign Ingrid Bianco Petersen lader eleverne finde et håndværksfag på byggefilm.dk (her billedskærer) og fortælle om faget til klassen.

Anbefalinger

Fra faglig rådgiver på folkeskolen.dk/håndværkogdesign Ingrid Bianco Petersen

Publiceret Senest opdateret

Bog Overraskende og overskuelig bog om dansk design 

˝Den lille bog om dansk design˝ er spækket med fine illustrationer og gode beskrivelser af dansk design. Bogen præsenterer eleverne for nogle af de mest kendte danske design som Ægget af Arne Jacobsen, Kay Bojesens Abe og Legoklodsen. Men den tager også fat i overraskende dansk design som dåseåbneren, mælkekartonen og toiletbrættet. På den måde bliver eleverne gjort opmærksom på, at de hele tiden omgiver sig med design i hverdagen. Teksterne er skrevet af Marie Hugsted i et letforståeligt sprog, og præsentationen af hvert design fylder ikke mere end en side, så den er oplagt at bruge i undervisningen til stort set alle aldre. Jeg bruger bogen fra 4. klasse og helt op til 8. klasse. Man kan enten udvælge et par tekster, som eleverne kan arbejde med i undervisningen, eller bare tage en enkelt tekst og bruge i opstarten af et forløb. Når jeg skal i gang med at væve med eleverne, læser vi for eksempel teksten om designeren Nanna Ditzel. 

Henvisning "Den lille bog om dansk design – for børn og barnlige sjæle"

Hjemmeside En introduktion til håndværkene 

På hjemmesiden byggefilm.dk ligger der et hav af korte videoer, hvor håndværkere og fagfolk viser, hvordan forskellige klassiske håndværk udføres. Eleverne kan for eksempel se, hvordan en snedker istandsætter vinduer, eller hvordan man laver et muret stik. Der er også præsentationer af forskellige større byggeprojekter. For eksempel er der en video om den indvendige restaurering af en af de ældste kirker i Grønland. Filmene varer ikke mere end ti minutter og er derfor gode at bruge på valgfagsholdene som en kort introduktion til de mange forskellige håndværk, der findes. Eleverne lærer kort sagt, at der findes andre håndværk end tømrer- og tøjdesignerfaget. Når jeg bruger videoerne, siger jeg til eleverne, at de skal gå på opdagelse på hjemmesiden og finde en video, der interesserer dem. De plejer at være glade for at få tid til at browse og nørde de forskellige håndværk. Som regel slutter jeg timen af med, at eleverne holder et kort oplæg for resten af klassen om den video, de har valgt. 

Henvisning Byggefilm.dk 

Bog En arbejdsbog til valgfagsprøven 

Bogen ˝Håndværk & design – valgfag og prøve˝ er en arbejdsbog til eleverne på valgfagsholdene. Den supplerer elevernes praktiske arbejde i værkstedet med opgaver, øvelser og faglige tekster. Eleverne lærer blandt andet de forskellige værktøjers navne og får kendskab til de forskellige former for materialer, man arbejder med i valgfagsundervisningen. Jeg synes, arbejdsbogen er god, fordi den sørger for, at eleverne kommer igennem alt det, de skal kunne til valgfagsprøven. Eleverne kan bruge bogen som et opslagsværk, når de skal forberede sig til prøven, og de kan læse om, hvordan selve valgfagsprøven foregår. Bagerst i bogen har forfatterne Lene Pors og Johanne Ridley-Remming lagt en lang ordliste, der forklarer de nødvendige fagbegreber. I år har vi desværre ikke råd på min skole til at give alle eleverne en arbejdsbog. I stedet bruger jeg bogen som inspiration til at finde på forskellige øvelser til dem. 

Henvisning "Håndværk & design – valgfag og prøve"