Helge Norvig Larsen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ved tidligere skoleinspektør Helge Norvig Larsens død 15. februar er en markant skikkelse i Ganløses nyere historie faldet væk.

Helge Norvig Larsen blev uddannet som lærer fra Jonstrup Statsseminarium, og efter at have fungeret som lærer ved Lyngby Taarbæk Kommunes skolevæsen blev han 1. marts 1957 ansat som førstelærer ved Ganløse Centralskole. Det faldt i Norvigs lod at stå som leder af skolen i en periode, hvor Ganløse Skole ændredes markant. Fra at have været en på den tid almindelig syvklasset skole betød udbygningen af Ganløse by, at skolen fra 1968 og de næste ti år blev en fuldt udbygget overbygningsskole - i en periode faktisk amtets største. Det var Norvigs store fortjeneste i denne periode at lede en skoleudvikling, der måtte bygge bro fra de sognekommunale traditioner i tresserne til en moderne og tidssvarende skole, der blev en del af storkommunen Stenløses skolevæsen.

Ud over de store strukturelle forandringer lykkedes det på forbilledlig vis Norvig at få et ungt og nyt lærerpersonale til at fungere med ligelig vægt på respekt for fortiden og igangsætning af nye pædagogiske strømninger. For Norvig var det vigtigt også i den store skole at kende hver enkelt elev, og han sørgede altid for at have enkelte undervisningstimer i hver klasse. Norvig var altid den engagerede og vidende deltager i den pædagogiske debat på skolen, og nye tiltag som for eksempel elevrådsarbejde havde hans store bevågenhed.

Det blev også Norvig, der med en opsparet formue fra forældre/læreraktiviteter før 1970, blev primus motor i etableringen af en kommunal lejrskole i Gislaved, kommunens svenske venskabsforbindelse. Med udgangen af 1978 valgte Norvig at gå på pension, og med vanlig forudseenhed havde han allerede nogle år før opgivet fortidens tjenestebolig og bosat sig i Stenløse. Sammen med sin hustru Alice fik Helge næsten 20 aktive år som pensionist, og blandt andet som formand for bestyrelsen for lejrskolen i Sverige, Ganløsehus, fulgte han levende med i skolens daglige liv og udvikling.

Helge var et spændende, vidende og engageret menneske, der hele livet igennem aktivt og søgende fulgte samfundsudviklingen, og en samtale med ham efterlod altid en rigere.

Leo Vang, Peter Hansen

tidligere kolleger, Ganløse Skole