Alle lønkrav er opfyldt

Stort flertal anbefaler overenskomstresultatet

Publiceret

Samtlige lønkrav fra kongressen er opfyldt - og mere til.

Det var hovedbegrundelsen for, at 18 medlemmer af hovedstyrelsen stemte ja til det resultat, som Anni Herfort havde med hjem.

Den yderligere decentralisering var hovedbegrundelsen for, at fem medlemmer stemte nej.

Også hovedstyrelsens to pensionister stemte imod den kommunale overenskomst. I protest mod resultatet på det statslige område.

Så kort - og forenklet - kan mødet gøres op.

Efter en lang nats forhandlinger på Københavns Rådhus blev der torsdag morgen ved firetiden indgået forlig mellem forhandlerne for de 620.000 kommunalt ansatte og deres arbejdsgivere.

Debatten i hovedstyrelsen blev relativt kort. Alle lønkrav var opfyldt, og den decentrale løn var diskuteret igennem og godkendt ugen før, så spørgsmålet var mest, hvordan hovedstyrelsens medlemmer vurderede, at man ikke var kommet igennem med kravet om ikke-disponeret tid til alle.

Stig Andersen kaldte det 'smadder-ærgerligt'.

- Men bortset fra det - og så den decentrale løn - så er det svært at sige ret meget negativt om resultatet, sagde han og anbefalede et ja.

- Samlet er det lidt småt, og jeg synes, at det er både usolidarisk og tåbeligt, at arbejdsgiverne ikke ville imødekomme kravet om ikke-disponeret tid, sagde Jørgen Stampe. Men lønstigningerne og perspektiverne i de nye lønformer for ledergruppen fik ham til at stemme ja.

Lotte Lange var imod på grund af den decentrale løn.

- Der er opnået lønstigninger, men samlet er resultatet et skridt i den forkerte retning, sagde hun.

Henrik Billehøj var ikke imponeret over lønrammen, men begrundede blandt andet sit ja med lederordningen, at der er snor i de decentrale midler, og at samtlige krav fra kongressen stort set er imødekommet.

- Vi har brug for en fredelig urafstemning og en periode med arbejdsro, sagde Anders Balle og tilsluttede sig Billehøjs argumenter.

- Det er godt, at vi ikke brugte overenskomstpenge på ikke-disponeret tid, sagde Bjarne Krogh og kaldte det genialt, at de tabte decentrale penge fra sidste periode kunne bruges igen.

Anders Bondo Christensen fandt det dybt bekymrende med den voldsomme vækst i den lønandel, der kan bruges lokalt.

- Lederprojektet er godt, det indeholder væsentlige elementer. Men jeg kan ikke anbefale et resultat, der indeholder en decentral stigning på 46 procent. Arbejdsgiverne har gang på gang sagt, at de ikke vil lave en ordning, som medarbejderne ikke støtter, det er et godt konflikttema, sagde han.

- Jeg er ikke begejstret, men jeg stemmer ja, for praktisk taget alle vores krav er opfyldt, sagde Søren Eske Christensen.

Det mest positive er, at resultatet ikke indeholder nye lønformer for lærerne, og det mest negative er den decentrale løn, mente han.

- Vores krav er stort set opfyldt. Det er ærgerligt, at pensionsprojektet til de unge ikke kom med. Men det er vigtigt med fred nu, derfor anbefaler jeg et ja, sagde Rigmor Jark.

Jens Kjær roste forliget. Han var glad for, at lederne nu går over til en ny lønform, men ærgrede sig over, at lærerne ikke kommer med.

- Jeg er helt tryg ved, at kredsen påtager sig det enorme ansvar, det er at forhandle fremtidige lokale tillæg til ledergruppen, sagde han.

- Det er svært at kalde det en sejr, at arbejdsgiverne ikke kom igennem med forringelse af forberedelsesfaktoren, men hvad har de egentlig opnået, spurgte Karsten Holst og kaldte lønresultatet flot.

- Vi har opnået mere end det, kongressen krævede, sagde han med henvisning til de aftalte tillæg til børnehaveklasselederne.

- Hvis kredse, hovedstyrelse og kongres kan holde sammen, så kan den decentrale lønaftale virke bedre denne gang. Og i hvert fald har vi ikke et konflikttema, som kan overbevise nogen, mente han.

- Jeg er ikke duperet. Kongressen stillede for få og for små krav, så noget skulle pengene jo bruges til, sagde Astrid Schjødt Pedersen.

Hun advarede mod den stigende afhængighed af kommunernes velvilje og var utilfreds med, at tillidsrepræsentanternes suppleanter ikke får noget.

- Det er dybt beklageligt, at kongressen er gjort overflødig, sagde hun og anbefalede et nej.

Ole Jensen ønskede lederne tillykke med den nye lønaftale. Han ville stemme ja, fordi alle krav - undtagen afskaffelse af decentral løn - var opfyldt.

Ernst Øxner sagde, at foreningen ville miste sin troværdighed på grund af den yderligere decentralisering, og han var utilfreds med, at problemet med ikke-disponeret tid ikke er løst.

- Vi har stillet små krav om arbejdstid, men intet opnået. Det kan ikke opvejes af højere lønninger, derfor stemmer jeg nej, sagde han.

Børnehaveklasselederne ville have mere tid, men fik mere løn, sagde Randi Bøysen. Hun var tilfreds med, at der nu er lavet en rimelig god kursusaftale for gruppen.

- Sammenlagt bliver det et ja, konkluderede hun.

- Hvad kan man være bekendt at sende medlemmerne i konflikt på, spurgte Mikkel Michelsen og roste ledelsen for den store åbenhed undervejs. Han var tilfreds med lønstigningerne og anbefalede et ja.

John Illum havde været betænkelig ved skævdelingen af pengene til fordel for sygeplejersker og pædagoger, men sagde, at resultatet er godt målt i forhold til kravene.

- Derfor stemmer jeg ja. Men der bør aftales retningslinier for brug af decentrale penge før urafstemningen.

- Hvad skal vi med retningslinier, spurgte Vivi Hansen.

- Hvis arbejdsgiverne ikke kan lide dem, tager de dem jo ikke, sagde hun og mente, at det er en kedelig udvikling, at decentrale penge kan bruges til efteruddannelse.

- Den stigende decentralisering får mig til at sige nej.

Per Thornberg mente, at det vil være umuligt at få opbakning til en konflikt og var af den klare opfattelse, at der er opnået langt flere plusser til DLF end til arbejdsgiverne.

- Men det var ærgerligt, at vi ikke var klædt på til nye lønformer, sagde han.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.