Anmeldelse

Samtale-tak

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Mundtligt arbejde i matematik er en ligeværdig og nødvendig medspiller med det skriftlige arbejde i hele læreprocessen. Selv om disciplinen er væk som prøvefag, er det stadig sådan, at der skal gives karakter i mundtlig matematik".

Fakta:

Titel: Samtale-tak

Forfatter: Torben Blankholm, Mikael Skånstrøm

Sider: 32 sider

Serie: Matematik-tak

Type: Bog

Forlag: Alinea

Sådan skriver forfatterne i forordet til hæftet, og jeg kan kun give dem ret. Uden den verbale dimension af faget får man ikke det fulde udbytte indlærings- og forståelsesmæssigt. Selv i forhold til den skriftlige eksamen er det altafgørende, at eleverne kan udtrykke sig mundtligt, formulere problemstillinger og deres løsning. Der stilles krav om, at eleverne skal kunne redegøre for, forklare og illustrere løsningsstrategier i forhold til givne opgaver.

"Samtale-tak" er et frisk pust, der lægger op til fokus på mundtlighed i faget matematik i udskolingen. En side af faget, der delvist har været nedprioriteret siden afskeden med den mundtlige eksamensform i 9. klasse. Dette sker gennem syv emner med tilhørende illustrationer og billeder. Overskrifter som "Michelles fritidsjob", "Lejrskole i Herning" og "Roskilde Festival" er nærværende og aktuelle. Eleverne kan drage direkte paralleller med den virkelighed, de dagligt agerer i.

Hæftet kan bruges i forlængelse af kapitlerne i "Matematik-tak", men også som eksempelvis opstart og repetition i 10. klasse, hvor den mundtlige dimension er obligatorisk, i den forstand at eleverne skal til mundtlig eksamen.

Jeg kan kun give mine bedste anbefalinger heraf og finder det både presserende og yderst vigtigt, at vi fremover lægger mere vægt på mundtligheden i faget. Lad os få styrket elevernes mundtlige færdigheder.