Fire dages skoleuge i Frankrig
Fra næste skoleår indfører Frankrig fire dages skoleuge. Skoleundervisningen forkortes dermed med næsten 100 timer om året. I nabolandet Italien, sukker man over, at skoletiden er for kort.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Franske børn går i skole mandag, tirsdag, torsdag og ofte lørdag. Men nu vil regeringen give eleverne fri både lørdag og onsdag.
Undervisningsminister Xavier Darcos siger, at man med fire dages skoleuge vil bringe den franske skoletid ned på det europæiske gennemsnit på omkring 800 timer om året. I Frankrig ligger antallet af skoletimer på cirka 958 timer varierende fra underskole til gymnasium. Fra næste år bliver det 854 timer.
Den franske præsident Nicholas Sarkozy mener personligt, at at de mange skoletimer er skyld i, at skolebørn bliver overanstrengte og upoplagte. Han peger på, at lande med en kortere skolegang som Sverige (740 skoletimer om året) og Finland (mellem 580 og 650 timer ) ofte fremhæves for at have nogle af de bedste undervisningsstandarder i verden, mens franske skoler med med mere undervisning ikke har et godt omdømme i internationale undersøgelser.
Ifølge en meningsmåling foretaget af undervisningsministeriet i Paris er 77 procent af forældre glade for, at deres børn ikke skal i skole om lørdagen, fordi de dermed kan tilbringe en lang weekend sammen med dem.
Færre timer betyder færre lærere
Lærerforeninger ser derimod den kortere skoleuge som endnu et overgreb fra de politiske magthaveres side for at prioritere besparelser i undervisningssektoren på bekostning af en høj undervisningsstandard.
De ser fire dages skoleuge som et led i regeringens bestræbelser på at skære drastisk ned i antallet af lærere. I år er 5.000 lærerstillinger blevet nedlagt. Næste år nedlægges 10.200 stillinger.
Gilles Mondot, leder af lærerforeningen Snuipp, siger:
"Vi har i princippet ikke noget imod, at lørdag afskaffes som skoledag. Men vi kan ikke lide måden, det bliver gjort på. Regeringen dekreterer en fire dages skoleuge uden at fremlægge konkrete undervisningsprogrammer for at garantere, at den kortere skoleuge ikke går ud over undervisningen".
En talsmand for undervisningsministeriet meddeler, at den nuværende otte ugers sommerferie vil blive opretholdt, ligesom efterårs-, jule-, vinter- og påskeferie.
Mange franske børn i underskolen går i skole hver anden lørdag. En fridag midt i ugen blev indført i 1882, da Jules Ferry for at garantere en verdslig fransk folkeskole gav skolebørn en fridag til, at de eventuelt kunne blive undervist uden for skolen i religion.
I Italien har børnene for meget fritid
I nabolandet, Italien, har man en lignende fridag torsdag. Her drejer diskussionen sig ikke om at give skolebørn mere fri, men hvordan man får dem til at bestille mere. Folkeskolelærere og forældre sukker over, at skolebørn har al for meget fritid.
En kortere skoleuge i Italien afskaffet af Mussolini i 1937 blev genoprettet i underskolen i 1970'erne. Det er op til skoler selv at bestemme, hvor lang skoleugen skal være. I begyndelsen af 1990'erne blev en kortere skoleuge generaliseret i Italien. Siden har man inden for den italienske folkeskole diskuteret, hvordan man kan liste mere undervisning ind. Nogle folkeskolelærere klager over, at deres elever ikke bruger deres fritid til at læse lektier. Andre lærere siger, at børn også skal have tid til at nyde deres barndom. Forældre klager over udgifter til babysitter og lektiehjælp eller deres børns lediggang.
Den nuværende vicepreminister Francesco Rutelli foreslår at løse problemet ved at forkorte sommeferien til fordel for hyppigere korte ferier og længere skolegang om vinteren og foråret.
De fleste skolebørn i Italien har en 30 timers skoleuge. 27 procent af de større elever går i skole 40 timer om ugen.