Skolerne skal ikke begrænse elevernes adgang til internettet, lyder ekspertgruppens anbefaling.
Eksperter: Drop it-lokaler på skolerne
Udfas it-lokalerne og sats i stedet på mobilt udstyr, sådan lyder en af anbefalingerne i en ny evalueringsrapport om it i skolen. Eva har lavet en rapport, hvor lærere og ledere kan hente inspiration til udvikling af it på skolen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Danmarks Evalueringsinstitut har set på 11 skolers og kommuners erfaringer med it. En ekspertgruppe har vurderet erfaringerne og giver anbefalinger til, hvordan man bedst integrerer it i fremtidens folkeskole. Undersøgelsen er hovedsageligt skrevet til lærere, skoleledere og it-ansvarlige i kommunerne for at inspirere til at videreudvikle it i skolen, fortæller undersøgelsens projektleder hos Eva, Sanya Gertsen Pedersen.
"Lærerne gør et kæmpestort arbejde. Vi vil gerne give nogle idéer og inspiration. Man kan også i rapporten se, dilemmaer og udfordringer, man står med på andre skoler. Vi har tal på mange af disse ting fra andre undersøgelser, men det er ikke nødvendigvis tal, der ændrer praksis. Det gør eksemplerne", siger Sanya Geertsen.
Ud fra de selvevalueringskoncept, de 11 skoler har arbejdet med, har Eva lavet et evalueringsforløb, der kan hentes på eva.dk og bruges på alle skoler, der gerne vil evaluere sin egen it-anvendelse.
"Vi har taget erfaringerne fra den selvevaluering, der er lavet i undersøgelsen, og presset det ned til et lille kompakt forløb, som er rigtig anvendelig for skolerne. En gruppe lærere for eksempel medarbejderne på det pædagogiske servicecenter, et fagteam eller skolens ledelse kan på tre til fire timer gennemføre et selvevalueringsforløb, der kan bidrage til at forbedre udbyttet af it i undervisningen og på skolen", siger Sanya Gertsen.
Mobilt it er at foretrække
På flere af de deltagende skoler, er it-lokalet stadig stedet, hvor eleverne bruger it i undervisningen. Lærerne fortæller, at inddragelsen af it i undervisningen er begrænset af, om it-lokalet er ledigt.
Derfor anbefaler ekspertgruppen, at skolerne udfaser it-lokalerne, og de mener heller ikke, at det vil give problemer i prøvesituationer.
Begræns ikke nettet
Nogle skoler spærrer for sider som Facebook og Arto, mens andre skoler lægger vægt på, at eleverne skal lære god opførsel på internettet. Nogle steder vælger skolerne ingen spærring, men har en opsætning, der registrerer, hvilke sider eleverne har været inde på. På den måde kan skolen følge op over for den enkelte elev, hvis der opstår problemer.
Ekspertgruppen anbefaler, at skolerne ikke begrænser elevernes adgang til nettet, men i stedet arbejder målrettet med at sikre, at alle elever har de nødvendige kompetencer i kildekritik og god opførsel på nettet.
Skoleledelsen skal prioritere it-didaktik
Ekspertgruppen mener, at lærerne er gode til bruge it i undervisningen, men at de kan blive bedre til at integrere it i fagene. Det er skoleledelsen, der skal sikre, at it i praksis støtter elevernes faglige udbytte af undervisningen. For eksempel ved at sætte tydelige mål for, hvordan it kommer i spil sammen med lærerne, opmuntre lærere til at afprøve ideer, og sikre, at de erfaringer, som lærerne får, bliver kommunikeret videre til kolleger og brugt i andre sammenhænge.