Det skal være lettere at fritage elever for test og prøver

Hvis skole og forældre er enige om, at en elev skal fritages for prøver, bør det ikke være nødvendigt først at indhente en aktuel pædagogisk-psykologisk vurdering. Det foreslår afbureaukratiseringsudvalget i sin redegørelse til politikerne.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I dag kan skolelederen beslutte, at en elev skal fritages for at deltage i obligatoriske test og prøver, hvis eleven har betydelig funktionsnedsættelse eller utilstrækkelige danskkundskaber. Der er tale om en individuel og konkret vurdering, som skolelederen skal foretage på baggrund af en pædagogisk-psykologisk vurdering sammen med eleven og efter samråd med elevens forældre.

Det samme gælder henvisning til specialundervisning, som ikke er af foreløbig karakter, og som skal tages op til revision mindst én gang om året.

Forslag om administrativ forenkling

Det kan virke unødvendigt bureaukratisk at skulle afvente en pædagogisk-psykologisk vurdering, når skole og forældre er enige om, at der skal iværksættes støtte, eller eleven bør fritages for test og prøver, har parter på folkeskoleområdet påpeget.

Derfor foreslår afbureaukratiseringsudvalget den administrative forenkling, at der ikke stilles krav om, at fritagelse for test og prøver og henvisning til specialundervisning altid skal bygge på en pædagogisk-psykologisk vurdering.

Forslaget gælder også, når en elev skal fritages for undervisningen i et fag på grund af usædvanlig store vanskeligheder. Fritagelsen skal dog stadig ske med forældrenes samtykke.

Forældre kan forlange en vurdering

Hvis forslaget vinder gehør på Christiansborg, skal skolelederen orientere forældrene om sin vurdering af eleven, og at skolen ikke finder det nødvendigt at indhente en pædagogisk-psykologisk vurdering, før eleven bliver fritaget for test og prøver eller henvist til specialundervisning.

Er forældrene enige, kan skolelederen træffe beslutningen. Ellers kan de forlange, at der indhentes en pædagogisk-psykologisk udtalelse forud for skolelederens beslutning. Det sikrer forældrene en betydelig inddragelse, anfører udvalget.

Når det gælder henvisning til specialundervisning, kan det være et alternativ, at modellen suppleres med et krav om, at der skal indhentes en pædagogisk-psykologisk udtalelse, blot ikke nødvendigvis forud for beslutningen om henvisning, lyder det fra udvalget.

Som en konsekvens af forslaget vil det heller ikke være et krav, at der indhentes en psykologisk vurdering, når der skal tages stilling til, om et tilbud om specialundervisning skal fortsætte, ændres eller høre op - medmindre skolens leder eller forældrene finder det nødvendigt.