Der bliver holdt øje med kommunerne
Danskernes frygt for besparelser på specialundervisning for voksne kommer ikke bag på Finn Christensen fra Undervisningsministeriet. Selv er han ikke så nervøs. Kommunerne er under opsyn fra flere fronter, pointerer kontorchefen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Det er mit indtryk, at kommunerne har taget imod opgaven med stor ydmyghed, fordi de ikke kender den. Men der ligger en udfordring i at undgå besparelser på området. Omvendt er det hele så nyt, at vi endnu ikke har set noget, der giver anledning til bekymring," siger Finn Christensen fra kontoret for specialundervisning i Undervisningsministeriet.
En undersøgelse, som Epinion A/S har lavet for Folkeskolen og månedsmagasinet Undervisere, viser, at to ud af tre danskere frygter, at ikke alle voksne med behov for kompenserende specialundervisning vil få tilbudet, fordi kommunerne skal betale en anden kommune for undervisningen.
"I det positive scenarium fører det kommunale ansvar til bedre tilbud, fordi kommunerne sørger for, at undervisningen kommer til at hænge sammen med den behandling og rehabilitering, som mange handicappede har brug for. Men i det negative scenarium nøjes kommunerne med at tilbyde terapi, som er billigere end undervisning", siger Finn Christensen, der for fire år siden stod i spidsen for en rapport om amternes specialundervisning for voksne. Dengang var han amtsskolepsykolog i Viborg Amt.
"Terapi, behandling og omsorg er også vigtigt, men firkantet sagt bevæger fysioterapeuten dig i håb om, at din lidelse forsvinder, og gør den ikke det, får du mere terapi. I undervisning skal eleven selv spille med for at få noget ud af det. Undervisning er dyrere i drift end terapi, men man får mere for pengene, og det skal kommunerne være opmærksomme på. Derfor er det vigtigt, at skoler og lærere sørger for, at man kan se forskel på undervisning og almindelig træning", siger Finn Christensen.
Brugerne presser på
Lærerne står ikke alene. Der vil blive holdt godt øje med kommunerne i de kommende år.
"De regionale udviklingsråd har fået til opgave at følge udviklingen inden for specialundervisningen af voksne de næste fire år, og det gør vi også fra ministeriets side. Vi vil se, hvad der er af aktiviteter og sammenligne med det hidtidige niveau. Også de nye handicapråd og den nye nationale videns- og specialrådgivningsorganisation, VISO, har mulighed for at følge med. Den sikkerhed var der ikke tidligere".
Dertil kommer presset fra brugerne.
"Brugerne spørger efter specialister. Det har været en tydelig udvikling i mange år, og det bliver kommunerne nødt til at imødekomme. Folk vil have at vide, hvad der er i vejen med dem, og hvordan de kan hjælpes, og det vil de pårørende også. Og så skal vi huske på, at det er gået godt med at overflytte personalet fra amter til kommuner. Der har ikke været modstand imod det, så jeg er ikke så nervøs for udviklingen. Specialundervisning koster ganske vist, men det er en del af kommunernes opgaver," siger Finn Christensen.