Anmeldelse

Amadeus - superstjerne

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

At Mozart kunne nå at skrive al den musik, han gjorde, er nærmest uforståeligt. Tilmed er meget skrevet, mens han var barn og ganske ung. Forfatteren forklarer det med, at Mozart henter støtte og inspiration fra sin personlige musiske ånd, Amadé, så han nærmest opfanger musikken fra universet eller andre steder.

Det er et sjovt tankeeksperiment, der i øvrigt bygger på læsning af Mozarts dagbøger og breve, og sikkert er det, at hans evner gjorde hans barndom usædvanlig.

Hvordan det var at være vidunderbarnet Mozart, kan vi få en fornemmelse af, når vi sammen med forfatteren, Mozart og hans familie sætter os i rejsevognen og besøger nogle af de mange steder, hvor Mozart og hans søster måtte optræde. Kun en del af Mozarts unge liv var rejser, men de fyldte meget.

Mozart var både barn og seriøs komponist. Han var et unikum som instrumentspiller, enormt produktiv som komponist, og interessen for musik var altoverskyggende. Samtidig var han barn, skrev fjollede vers og holdt af at lege. Han var træt af alt det rejseri og blev ofte syg, men i musikken levede han, også når han optrådte. Bogen slutter, da han bliver 15.

Det er en biografi med fiktion - meget af stoffet udfolder sig i samtaler mellem Mozart og ånden Amadé - men bagerst i bogen er der en kronologisk gennemgang.

En fornøjelig biografi fortalt for børn. I dette Mozart-år hører den oplagt hjemme på skolebiblioteket. Måske kan den bruges som oplæsning i musiktimerne.