Anmeldelse

Sæt punktum og komma

Øvehæfte

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I en periode stjal debatten om fremtidens rigtige komma megen energi. Selv om jeg selv i en periode brugte det "nye" komma og oplevede, at såvel elever som lærere skulle kunne deres grammatik for at bruge det korrekt, har jeg aldrig kunnet se fordelen og logikken i anvendelsen af det. Og nu er det afskaffet.

Der er dog et rudiment tilbage. Vi kan nu vælge imellem at sætte komma foran ledsætninger og at lade være med det. Startkomma hedder det, når vi sætter komma foran ledsætninger. Kort sagt - startkomma er nøjagtig det samme som det gamle, traditionelle komma, som få behersker, men som har sin klare logik, og som kan læres ved slid af alle - også uden en dyberegående grammatisk forståelse.

Dette materiale er et godt rugbrødsmateriale, der går direkte til sagen uden dybere, sprogfilosofiske overvejelser. Ved at bruge engangshæftet til eleverne kan man træne dem i at sætte punktum, og man kan også vælge mellem de to tilladte former for kommasætning foran ledsætninger.

Fra træning af punktum bevæger vi os over mod stadig mere avancerede former for kommasætning.

Og er man i tvivl, er der en facitliste til materialet, som kan bruges, hvad enten man ønsker at leve med eller uden startkomma. Jeg kan ikke se det store fremskridt i at udelade komma foran ledsætninger og logikken i det.

Materialet er velegnet til et tegnsætningskursus, og man kan så håbe, at det kan bidrage til, at såvel lærere som elever, voksne som børn bliver bedre til at sætte tegn. Det er absolut tiltrængt.