Autister får deres egen gymnasieklasse
Til sommer begynder otte autister i en særlig klasse på Høje-Taastrup Gymnasium. Der bliver ikke slækket på de faglige krav, men autisterne får den nødvendige hjælp til at strukturere deres dagligdag på gymnasiet.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det nu hedengangne Københavns Amt har arbejdet i små to år på at få lov at oprette klassen og havde næsten opgivet håbet, da Undervisningsministeriet pludselig gav grønt lys kort før jul.
"Ideen blev født under en studietur til New York, hvor vi så, hvor langt autister kan komme. Samtidig kunne vi konstatere, en i Danmark ender mange autister på overførselsindkomster, fordi de aldrig får en uddannelse. Men de kan få et godt liv, hvor de bidrager til samfundet. Det er i sig selv et argument for at oprette klassen", siger Søren Ring, der indtil nytår var vicedirektør i undervisnings- og kulturforvaltningen i Københavns Amt.
De socialt bedst velfungerende autister kan integreres i normalklasser, men det gælder langt fra alle, understreger skoleleder Merete Trier Frederiksen fra Kasperskolen i Ballerup. Skolen underviser blandt andet normalt begavede elever med autisme.
"Vores elever kan ikke afkode, hvad der foregår i en klasse med 28 elever, og det har vist sig, at mange dropper ud, hvis de alligevel forsøger sig i gymnasiet. I den nye klasse i Høje-Taastrup skal der kun være otte elever, og de får hjælp til at strukturere deres hverdag, så de kan koncentrere sig om at få en uddannelse", siger hun.
Rektor Mogens Andersen fra Høje-Taastrup Gymnasium tvivler ikke på, at der er behov for klassen.
"De første elever vil hovedsageligt komme fra Storkøbenhavn, men vurderet ud fra den efterspørgsel, vi oplever fra elever, forældre og vejledere, er der ingen tvivl om, at tilbudet bør gives andre steder i landet".
I Sverige har et gymnasium ved Stockholm ti års erfaring med at undervise autister i en særlig klasse, og de klarer sig fint på både gymnasium, efterfølgende uddannelser, og når de kommer i job. De dygtigste bliver typisk forskere eller kommer til at arbejde med it-teknologi, hvor de kan studere helt ned i detaljen.
"Eleverne skal have taget afgangsprøve i 9. eller 10. klasse for at blive optaget hos os, og vi ændrer ikke på de faglige krav. Det eneste krav er, at vi får penge til at oprette en klasse med kun otte elever, og at vi efteruddanner lærerne i, hvordan de skal undervise dem", siger Mogens Andersen.
Kasperskolen har lavet et uddannelsesprogram til lærerne på Høje-Taastrup Gymnasium.
"Vi skal blandt andet hjælpe lærerne med at visualisere dagens program og med at indrette klasselokalet", fortæller Merete Trier Frederiksen, der håber, at autistklassen i Høje-Taastrup bliver begyndelsen til et samarbejde med flere uddannelsesinstitutioner.
"Vores elever er normalt begavede, og de har lige så forskellige interesser som andre unge, så vi vil også gerne samarbejde med teknisk skoler og handelsskoler", siger skolelederen.
Klassen på Høje-Taastrup Gymnasium skal finansieres af Socialministeriets satspulje.