Guide

Sådan kommer du i gang med ChatGPT

Guide til, hvordan du som lærer kan bruge sprogmodeller som ChatGPT, Googles Bard og Microsofts Copilot.

Publiceret Senest opdateret

Opret profil:

For at komme i gang med at bruge værktøjet skal du først oprette en profil på openai.com. Der er både en gratis version (GPT-3.5) og en betalingsversion (GPT-4). Du kan komme langt med gratisversionen, men vær opmærksom på, at den kun trækker på data fra før januar 2022 og ikke henter svar fra internettet i modsætning til betalingsversionen. Dens svar er derfor behæftet med flere faktuelle fejl og er ikke aktuelle.

Promts:

Når du skal have ChatGPT til at svare på noget, skriver du dit spørgsmål eller formulerer en opgave i søgefeltet. Det kaldes at skrive et prompt eller at prompte. Jo mere præcis du beskriver opgaven, angiver tonen, målgruppen med mere, jo bedre svarer modellen. Kun fantasien sætter grænser, når det gælder prompts, du kan for eksempel bede den:

· skrive et forældrebrev om en udflugt, klassen skal på

· oversætte brevet til ukrainsk

· finde på en quiz til 5. klasse i et fag eller om et emne

· skrive en dagsorden til et forældremøde

· og så den sjove: Bed ChatGPT selv foreslå, hvad du som lærer kan bruge den til i dit arbejde.

Temperatur:

Det er en fordel at bede om uddybende svar og spørge flere gange på forskellige måder. Du kan også bede ChatGPT om at skrive mere eller mindre kreativt. Det gør du ved at bede den svare med en temperatur fra 0.1 til 1, hvor 1 er meget kreativt og måske knap så faktabaseret.

Billeder:

Vil du lave billeder og illustrationer, kan du bruge DALL-E, som er en del af ChatGPT og tilgås med samme profil. Du kan også bede om billedet direkte i ChatGPT, så genererer den det via DALL-E og henter det ind i chatten.

Pas på!

Datakontrol

De data, du indtaster, kan ifølge Open AI blive en del af sprogmodellen og bruges til at træne systemet bedre. Indtastede informationer kan ikke fjernes igen, og der er ingen garanti for, at de ikke bliver eksponeret over for andre.

Vil du undgå, at det sker, kan du i ChatGPT’s indstillinger/Data Controls slå "Chat history & training" fra. Det vil fjerne ens egen historik, men risikerer også at gøre svarene dårligere.

Hallucinationer

Hvis ChatGPT ikke kender svaret på dit prompt, risikerer du, at den bare finder på noget. Den hallucinerer, kalder man det. Derfor er det vigtigt at være ekstra kildekritisk over for sprogmodellens output og sikre sig, at den rent faktisk svarer korrekt.

Personhenførbare data

GDPR-reglerne gælder også for ChatGPT. Derfor er det vigtigt, at du aldrig indtaster eller oploader personhenførbare data i systemet.