”Det er faktisk nemmere nu. For nu kan vi undervise alle børn, selv de, der har corona, er jo med”, siger Mikkel Beckmann, der i en uge har fjernundervist sine elever, mens skolen var delvist lukket ned.

Corona sender lærere hjem igen

204 skoler havde i sidste uge registreret coronasmitte, og fem skoler havde påbud om delvis nedlukning – Mikkel Beckmanns arbejdsplads, Stengård Skole, var en af dem. Styrelsen for Patientsikkerhed forudser, at flere skoler må lukke ned, i takt med at smitten stiger.

Publiceret

HØJ SMITTE I SKOLERNE

Midt november viste en tendensrapport fra Statens SerumInstitut, at smitte blandt skolebørn i Danmark var på det hidtilhøjeste niveau under hele pandemien. Incidensen var højest blandtskolebørn i alderen 6-11 år og blandt uvaccinerede 12-15-årige.

Ikke overraskende viser den ugentlige opgørelse fra StatensSerum Institut, at medarbejdere i grundskolen oftere bliver smittetmed covid-19 end gennemsnittet af befolkningen. Lærere igrundskolen er for øjeblikket næsten dobbelt så udsatte for smittemed coronavirus som befolkningen generelt. Og forskellen er voksetover de seneste uger. Tallene viser også, at hver tiende lærer igrundskolen har været smittet med coronavirus.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lørdag i forrige uge fik lærer Mikkel Beckmann travlt med sin forberedelse. På Aula var beskeden om, at skolen var blevet kontaktet af Styrelsen for Patientsikkerhed, som havde givet påbud om nedlukning af indskolingen og mellemtrinnet på Stengård Skole i Gladsaxe Kommune. Dermed skulle undervisningen i 4.-klasseteamet over weekenden omlægges til fjernundervisning.

"Så får man weekendarbejde", siger han.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at der i sidste uge var 204 skoler i landet, der havde registreret coronatilfælde. Fem skoler havde påbud om delvis nedlukning eller nedlukning - alle fem skoler i hovedstadsområdet.

I Egedal skal alle lærere vise coronapas

Egentlig er Mikkel Beckmann godt tilfreds med, at indskoling og mellemtrin blev lukket ned, og at han dermed i en uge har fjernundervisning.

"Op til nedlukningen har det været meget forskelligt, hvor hårdt vi har været ramt i klasserne. Vi underviser to årgange sammen, så vi har en gruppe på 54 elever. Vi startede med, at en elev blev smittet. Det blev så til flere over weekenden. Derfra begyndte flere forældre at holde elever hjemme", fortæller Mikkel Beckmann.

Ugen før nedlukningen af skolen var 27 ud af 54 elever i hans gruppe ikke i skole. 13-14 elever var smittet, resten valgte forældrene at holde hjemme. Heldigvis er ikke mange lærere på skolen blevet ramt.

Elever får mulighed for at selvteste sig derhjemme

Mikkel Beckmann understreger, at der ikke har været coronafrygt på skolen - hverken blandt elever eller blandt lærere:

"Hverken lærere eller elever har været bange. Vi har mere taget det sådan: 'Nu var der endnu en'. Så er vi blevet testet på skolen. Der blev ret hurtigt rykket ud med test".

Trækker på erfaringer fra sidste år

Det massive fravær gav specielle betingelser for lærerne i teamet på Stengård Skole.

"Arbejdsmæssigt påvirker det os på den måde, at vi i stedet for at have mange elever har haft få elever. Vi blev i teamet enige om at fortsætte, så godt vi kunne. Vi lavede nogle opgaver til dem, som var hjemme, i matematik og dansk. Men altså helt selvstændige opgaver. Nogle forældre skrev også, at de gik i gang med nogle af de ting, som eleverne normalt arbejder med, når de har tid tilovers i skolen. Men vi vidste ikke, hvor meget de enkelte elever nåede derhjemme", fortæller Mikkel Beckmann.

Han kunne egentlig godt have tænkt sig, at myndighederne havde lukket indskolingen ned tidligere, så de kunne være gået over til nødundervisning.

"Man kunne jo mærke, at smitten begyndte at rulle. Et eller andet sted ville det være rart at få lukket hurtigt ned en uges tid for at få det ud af systemet. Men da det så skete i weekenden, var det faktisk frustrerende. Vi fik det at vide i lørdags, og så var det bare med at kaste sig over det", siger han.

Nogle lærere skal nu vise coronapas for at kunne arbejde

I teamet har de valgt at gøre på samme måde som under nedlukningen sidste skoleår. De deler dagene i ugen op, så de enkelte lærere underviser i deres fag, og andre har forberedelsesdage. Alle elever mødes om morgenen med læreren, ved frokost og om eftermiddagen via Teams. Der er en times frokostpause, som Mikkel Beckmann bruger til at se, hvor langt eleverne er nået med opgaverne.

"Det er faktisk nemmere nu. For nu kan vi undervise alle børn, selv de, der har corona, er jo med", siger han, selv om han allerhelst ville have alle eleverne i skolen:

"Meget går tabt, når man er på nødundervisning. Det går især ud over de elever, der har det svært, når jeg ikke kan stå og pege ned i bogen eller hjælpe dem med at læse op", siger han og hæfter sig ved, at det er rart, at eleverne kan logge ind på alle portaler, og at de virker lige nu, fordi så få elever på landsplan er hjemsendt.

"Der går også noget socialt tabt. Men det fungerer, og det kan lade sig gøre. Det var en større udfordring sidst. Nu kører den lidt på rutinen", siger han.

Flere lokale nedlukninger i vente

Sundhedsmyndighederne valgte sidste uge at skrue op for testkapaciteten på skolerne, så elever helt ned til 1. klasse kan blive testet. Men der er stor risiko for, at flere skoler ligesom Stengård Skole vil opleve kortere nedlukninger.

Ifølge direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri vil man gøre alt, hvad man kan for ikke at lukke skoler, men hvis smittetallene fortsætter med at stige eller er på samme niveau som nu, så vil flere skoler blive lukket.

Formand for skolelederne Claus Hjortdal hører fra skoleledere over hele landet. Mange steder påvirker corona slet ikke driften, mens andre skoler er meget påvirket, fortæller han.

"Coronasituationen er ikke alvorlig generelt i hele landet. Men der er områder, hvor det begynder at blive alvorligt. Det varer ikke længe, før vi bliver nødt til at holde møder sammen, som vi gjorde før. Vi kommer helst ikke med så mange løsninger, det lader vi sundhedsmyndighederne om", siger han.

Nu kan vaccinerede lærere i Holbæk igen blive testet

Formand for undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening Regitze Flannov er enig:

"Vi er klar over, at hvis smitten bliver ved med at gå den gale vej, må parterne sætte sig sammen og se, hvad der så skal til. Hvor det snit går, er en sundhedsfaglig vurdering, og derfor er vi nødt til at være i tæt samarbejde om det", siger hun.

På Stengård Skole regner Mikkel Beckmann med at være tilbage til normal undervisning, når dette nummer af fagbladet Folkeskolen udkommer.

"Det er jo kun en uge. Vi skal tilbage på mandag. Vi har sjette testdag i morgen. Alle dem fra skolen, som er ramt, og som er smittet, skulle gerne være fri nu", siger han.

Powered by Labrador CMS