"Aftalen afspejler naturligvis, at det er resultatet af en forhandling, men jeg synes, at vi med denne aftale kan give lærerne i Odsherred vilkår, der er sammenlignelige med vore nabokommuner", siger formand for Odsherred Lærerkreds Christina Even.

Odsherred: Ny aftale sikrer lærerne forberedelsestid

Hård konkurrence om lærerne med nabokommunen har været medvirkende til, at Odsherred skruer op for forberedelse og fleksibilitet for lærerne i en ny arbejdstidsaftale, som kommune og lærerkreds har underskrevet netop som skoleåret er begyndt.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Odsherred i Nordvestsjælland var en af de kommuner, som allerede i 2015 fik en lokal arbejdstidsaftale med et undervisningstimeloft på 26 lektioner om ugen. Men efterfølgende er mange flere kommuner fulgt med - også nabokommunen Holbæk. Og det har kunnet mærkes, når Odsherred søger nye lærere fortæller formand for Odsherred Lærerkreds Christina Even.

"Det problematiske har været, at Holbæk, vores nabokommune, har overhalet os, så det gjorde noget for rekrutteringen. Vi har haft folk, der har været til samtale, som har sagt nej tak, når de har hørt, at vi har krav om fuld tilstedeværelse på skolen".

Kommunen var derfor allerede sidste sommer klar til at forhandle med lærerkredsen. Men forskellige benspænd i form af bl.a. nogle personaleudskiftninger betød, at Christina Even og borgmester Thomas Adelskov først i denne uge kunne underskrive en aftale.

Ni ud af ti lærere har aftalte rammer for arbejdstiden efter sommerferien - se listen her 

Fleksibel arbejdstid

I aftalen kan lærerne stadig maksimalt undervise 26 lektioner om ugen, hvilket svarer til 780 undervisningstimer om året. Nyuddannede lærere kan maksimalt blive pålagt 24 lektioner. Derudover er parterne enige om at afsætte 250 timer om året til individuel forberedelse, som kan foregå andre steder end på skolen. Samtidig afsættes der 150 timer om året til fælles forberedelse.

"Det er resultatet af en forhandling. Vi har jo ikke haft en forhandling, hvor der har stået en stor sæk penge. Vi har haft mange flere ønsker med i det forhandlingsrum, men vi er kommet med noget, der helt sikkert er blevet bedre, end det vi havde. Jeg tænker, at vores medlemmer vil kunne mærke en forskel", siger Christina Even.

Også borgmester Thomas Adelskov tror på, at den nye aftale vil få betydning for både rekrutteringen

"Vi skal have gode skoler i Odsherred, og det kræver dygtige og engagerede lærere. Jeg er glad for, at vi med den her aftale kan give vores lærere mere forberedelsestid og fleksibilitet i hverdagen. Samtidig gør vi det endnu mere attraktivt for nyuddannede lærere at arbejde her i Odsherred", lyder det fra borgmester Thomas Adelskov (S). 

Christina Even fremhæver også, at aftalen betyder, at lærere, der har lejrskoler eller skolebestyrelsesarbejde får reduceret deres undervisningstid. Desuden har parterne aftalt udviklingsarbejder om trivsel hos medarbejdere, arbejdsmiljø og professionel kapital, og også om at arbejde videre i forhold til rekruttering og fastholdelse og skabe tiltag for nyuddannede.

DLF-top afviser minimumsstandard for lokale arbejdstidsaftaler 

Helt nyt forhandlingsklima

Aftalen er blevet en del anderledes end før, og fra kommunens side har der da også været nye aktører til forhandlingerne. Og det har kunnet mærkes, siger Christina Even.

"Hele vores forhandlingsklima har været meget anderledes end sidst, vi har forhandlet. Jeg har som den eneste været med til sidste forhandling - resten af dem som har siddet med ved forhandlingerne har været nye. Min historik har betydet, at jeg har haft forbehold og har haft brug for betryggelser. Men det har jeg fået. Modparten har taget det som selvfølgeligt, at vi har tillid til hinanden. Så det har været meget anderledes".

Teksten er også blevet meget lettere i den nye aftale.  

"Vi startede forfra og snakkede om, hvorfor vi skal have en aftale, og hvad formålet med det er. Selv om læreren, der står i klassen med 27 elever ikke kan mærke, hvordan retorikken i forhandlingerne har været. Så er jeg sikker på, at det er noget, der kommer til at få betydning på sigt".

Aftalen er netop præsenteret for tillidsrepræsentanter og skoleledelser - og nu har de et stor opgave med at få så meget som muligt implementeret allerede i dette skoleår.

"Opfordringen er, at nu går tillidsrepræsentant og skoleleder hjem og får snakket om, hvordan man får implementeret det her. Der er også nogle ting, som bliver svære at få til at gå op, når det skal ændres i starten af et skoleår. Men det må vi tage hen ad vejen. Og det med lejrskolen kan først blive implementeret næste skoleår".  

Aftalen evalueres efter to år, hvorefter parterne vurderer, om de skal justere indholdet i aftalen.  

Delegerede: Skal DLF droppe kampen for en central arbejdstidsaftale? 

 

Læs mere

Arbejdstidsaftalen i Odsherred

Powered by Labrador CMS