OK18
1   13

I morgen begynder OK-slutspurten i staten

Lærerne på frie grundskoler kæmper også for en arbejdstidsaftale, og det ser meget svært ud, siger formand for Frie Skolers Lærerforening Uffe Rostrup, før de afsluttende forhandlinger på statens område begynder.

Ifølge planen for overenskomstforhandlingerne så skulle forhandlingerne for 184.000 ansatte i staten være færdige i morgen torsdag. Det kommer næppe til at ske, for de afsluttende forhandlinger går først i gang i morgen kl. 11, og forventningerne er, at forhandlingerne kommer til at fortsætte langt ind i weekenden og måske endda helt ind i næste uge.

Men tiden til forhandling har også været minimal, fordi lønmodtagerne på det offentlige område for godt seks uger siden satte alle forhandlinger på standby med en såkaldt musketer-ed, indtil KL og lærerne fik gang i forhandlingerne om en arbejdstidsaftale.

Artiklen fortsætter under banneret

Normalt lukkes overenskomstaftalen på statens område før aftalerne for de kommunalt og regionalt ansatte. Topforhandleren for Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), der forhandler for de statsligt ansatte, Flemming Vinther, sagde tidligere på ugen, at forhandlingerne kommer til at tage den tid, der skal til.

"Vi forhandler for at lave en god aftale, og vi vil aldrig acceptere at lave noget sjask, fordi der ikke er tid nok," sagde han til Altinget.dk i mandags. I morgen mødes han og også DLF-formand Anders Bondo Christensen, som er næstformand i CFU, med statens forhandlere i Moderniseringstyrelsen. Her er det innovationsminister Sophie Løhde der står i spidsen for arbejdsgivernes forhandlinger.

På statens område er der især to store generelle krav fra de statsansatte, som presser sig på. Det ene er en lavtlønssikring, og det andet er et krav om, at den betalte frokostpause bliver skrevet ind i overenskomsten.

Lang vej til arbejdstidsaftale for lærere i staten

Lærerne på statsoverenskomst kæmper ligesom folkeskolelærerne for at få erstattet arbejdstidsloven L409 med en arbejdstidsaftale. Og også disse forhandlinger skrider meget langsomt frem, fortæller formand for Frie Skolers Lærerforening Uffe Rostrup.

"Der sker ikke så meget. Det står lidt stille. Det er ikke meget anderledes, end det er på det kommunale område. Det er sådan lidt irriterende. Vi synes, vi har rejst et krav, der er rimeligt let at gå til. Vi vil bare gerne have noget, som er lige så meget værd som det de andre ansatte i staten har. Og så kan vi snakke om hvad som helst", siger Uffe Rostrup. Men han synes alligevel, at parterne står langt fra hinanden.

"Jeg oplever, at Moderniseringsstyrelsen ikke er særlig interesserede i at indgå i noget, der skaber bindinger. Og alle aftaler skaber jo bindinger. Derfor synes jeg også, det er problematisk, at vi ikke når længere", siger Uffe Rostrup og tilføjer: "Nu starter de afsluttende forhandlinger i morgen. Men det er svært at spå om, hvad der kommer til at ske".

"Da musketer-eden blev brudt var det jo fordi, der var en lille smule fremgang at spore i forhandlingerne med kommunerne. Men det var ikke fordi, vi var kommet ret langt i staten på det tidspunkt. Nu er der holdt syv møder, men i realiteten er vi ikke meget længere, end da vi startede".

Sideløbende med forhandlingerne på statens område, forhandler lærernes forhandlere med KL om forholdene på det kommunale område. Disse forhandlinger forventes efter planen at blive afsluttet i slutningen af februar.

Danmarks Lærerforening har også medlemmer på det statslige område, blandt andre lærere, som arbejder på private gymnasiers grundskoler.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Sosu-undervisere er for alle, som underviser på social- og sundhedsskoler eller har interesse for området. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
100 andre er allerede tilmeldt
Blog om sosu

Har du, eller nogen du kender, lyst til at blogge om at være sosu-underviser?

Vi vil meget gerne have bloggere på det nye netværk Sosu-undervisere, som vil dele ud af erfaringer, gode ideer og holdninger.

Søg om at få en blog, så kontakter vi dig hurtigst muligt til en uforpligtende snak.

Søg om at få en blog her