Tysk
0   19

Når man allerede kan synge på tysk i børnehaveklassen

I Tønder har eleverne allerede tysk i børnehaveklassen. På Toftlund Skole er børnehaveklasse, 1. og 2. klasse i en stor gruppe, som leger og synger på tysk. Og at lærerne taler tysk til dem er ikke mere underligt end alt det andet nye, de lærer i skolen.

40 indskolingselever sidder på et blåt tæppe midt på gulvet. Hvem der skal sidde hvor og ved siden af hvem skaber større forvirring, end at deres lærer Annie Tonnesen og pædagogen Lars Christiansen taler tysk til dem. De lytter og fanger det meste og følger de to voksne med stor interesse, for de ved, at det som regel betyder noget legende og sjovt.

"Welche Deutchen Lieder kännen Sie?", spørger Annie Tonnesen. En foreslår en engelsk sang, men en anden kommer i tanke om den med kjolerne. Og med en video på wideboardet synger børnene i kor 'Grün sind alle meine Kleider".

Børnene er blandet fra børnehaveklasse, 1. og 2. klasse, fordi skolen siden sommerferien har opløst klasserne i indskolingen og kører med tre baser på 40 elever samtidig med rullende skolestart. Og oveni har de indført tysk fra børnene starter i skolen. Og her er der ikke nogen snak om kasserollebøjninger og remser.

Annie Tonnesen peger på en række farvede tal på tavlen: "Welche Farbe hat die Vier?"

Artiklen fortsætter under banneret

Næsten samtlige hænde ryger i vejret, og flere må rejse sig for at kunne strække sig længere end de andre. "Ihr seid tüchtig". Børnene er varmet op og klar til at se Sesamstrasse. Her stopper Lars Christiansen ind i mellem filmen, for at forklare dem lidt om, hvad der sker - på tysk. Og så snart den er slut råber de - "Må vi se den igen?".

En mere naturlig tilgang til tysk

Tidlig tysk i Tønder

Tønder Kommune indførte august 2015 tidlig tysk. Timerne er taget fra den understøttende undervisning. I børnehaveklassen, 1. og 2. klasse undervises tematisk 30 timer om året. På 3. og 4. klasse har eleverne én lektion om ugen, og i 5. og 6. klasse får eleverne én ekstra lektion om ugen udover det vejledende timetal.  

Annie Tonnesen er ikke et øjeblik i tvivl om, at det er en god ide at begynde med tysk allerede i de små klasser.

"Det bliver en leg på en helt anden måde, end da jeg for mange år siden underviste i tysk, hvor vi startede i 7. eller 8. klasse. Her får de gang i at sige nogle sætninger på en sjov måde. De når aldrig at få afstand til sproget og tænke, at det er svært".

Hun har ikke en forventning om, at de nødvendigvis vil være meget foran andre børn, når de når 5. klasse. Men de vil have en anden naturlighed omkring sproget.

Lars og Annie deler børnene op, så børnehaveklassebørnene og 1. klassebørnene bliver på det blå tæppe og leger talsalat med tyske tal og får instrukser på tysk i stil med, at alle 3'ere skal lægge sig ned eller hoppe eller danse.  

2. klasserne går med Annie ind i et klasselokale, hvor de finder øve-ark med små lette talopgaver på tysk.

"Vi har forsøgt at sparre med de andre lærere, når vi har været på kurser i kommunen for at finde og bytte materialer. Der er jo ikke rigtigt noget til deres alder, så vi må bruge tyske materialer og laver en del selv", fortæller Annie.

En af opgaverne kræver, at de arbejder med centicubes, og det får Isabell til at brilliere med sin tyskviden.

"Se, jeg har lavet det tyske flag", siger hun glædesstrålende og overrækker Annie den lille trefarvede klods.

Læs i næste nummer af Folkeskolen reportage fra tidlig tysk i Aabenraa og interview med lærerne, der har arbejdet med nye fælles mål for tysk i 3. klasse. 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
842 andre er allerede tilmeldt