Gentofte vil give samtlige unge i kommunen en ungdomsuddannelse.

Gentofte lancerer ny skolevision efter Skub

I Gentofte Kommune skal samtlige unge have en ungdomsuddannelse. Sådan lyder kommunens nye ambitiøse skolevision, som erstatter det omtalte Skub-projekt, og altså er mere ambitiøs end den nationale målsætning om, at 95 procent af en årgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vores ambition er at nå den nationale målsætning på 95 procent hurtigere, men vi vil også stræbe mod at nå så tæt på de 100 procent som overhovedet muligt. Visionen er, at hvert enkelt barn får mulighederne for at udnytte sit potentiale maksimalt", siger Pia Nyring, der er formand for Børne- og Skoleudvalget i Gentofte Kommune.

Gentofte Kommunes skoler har længe været betragtet som nogle af de mest progressive, ikke mindst i kraft af det omfattende skoleudviklings- og udbygningsprojekt, Skub, som kommunen gennemførte i årene 1998-2009. Det involverede bl.a. ombygninger af samtlige skoler og udvikling og byggeri af den ny Hellerup Skole.

Kommunen har bygget afløseren til Skub op omkring tre centrale punkter - faglighed, fremsyn og fællesskab. Og særligt fællesskabet vil kommunen have styrket.

"Vi er blandt andet nødt til at lære at drage mere nytte af forældrenes kompetencer og stille krav til deres opbakning og engagement, så vi får den sidste gruppe unge, som ikke gennemfører, med på vognen", siger Pia Nyring.

Lærerforening: Godt at være ambitiøs, men...

I Gentofte Kommunelærerforening undrer man sig over, hvorfor kommunen fokuserer så meget på de sidste 2-5 procent.

"Det er godt med ambitiøse mål. Men konsekvensen af det bliver, og det er i virkeligheden nok ikke tilsigtet, at man kommer til at fokusere rigtig meget på de sidste fem eller to procent, i stedet for at fokusere på de i dag 80-90 procent, som faktisk gennemfører", siger Jeppe Dehli, der er formand for Gentofte Kommunelærerforening.

Jeppe Dehli påpeger, at en høj procentdel, på 89-92 procent, af en ungdomsårgang i Gentofte gennemfører en ungdomsuddannelse.

"Men hvis en kommune skal være særligt ambitiøs, bør det være Gentofte", siger han.

Lad os få undersøgt årsagerne til frafald

Som en del af deres frikommuneansøgning sammen med Gladsaxe Kommune vil Gentofte indføre en mentorordning for de unge, der ligger i frafalds-farezonen, og den slags initiativer bakker lærerforeningen op om. Den del, der angår at lade andre fagligheder end lærere undervise, er Jeppe Dehli til gengæld mere tvivlende over for.

"Vi kan ikke se, hvad det skal løse, at for eksempel lade en gymnasielærer undervise i udskolingen. Man mangler i det hele taget at få undersøgt, hvad der er årsagen til de unges frafald. Det arbejde er man ikke færdig med endnu", siger han.

Visionen 'Læring uden grænser' forventes endeligt godkendt på kommunalbestyrelsens møde den 31. oktober 2011.