Anmeldelse Billedkunst
0   319

Anna Ancher

Portræt af en skagensmaler og kunstnerhustru

Fakta<p>Forfatter: Margrethe Loerges</p><br /><p>ISBN: 87-7802-633-4</p><br /><p>249 kroner, 249 sider</p><br /><p>Forlag: Lamberths Forlag</p>

Skagensmalerne er big business. Og det kan være lidt sjovt at opleve, hvordan deres historie den dag i dag præger Skagen og den danske opfattelse af begrebet kunstnerkoloni. I den sammenhæng er der udgivet utallige bøger om området, som det udvikledes fra anden halvdel af 1800-tallet, om det lokale særpræg og ikke mindst om de enkelte kunstnere og deres liv. Set i det lys fremstår Margrethe Loerges' bog som et lidt fjernt bidrag til glorificeringen af en af de bedst kendte blandt kunstnerne. Det er tydeligt, at der er tale om opdatering af en ældre udgivelse, nemlig "Et solstrejf i en stue i Skagen - Portræt af Anna Ancher" fra 1978, 100-året for Anna Anchers debut som kunstner. Sproget er til tider højstemt, og teksten er spækket med citater og referencer til samtidige kunstnere og andre kulturpersonligheder, hvilket kræver en vis kanonisk viden. For eksempel indledes bogen med fem sider, hvor der fortælles om H.C. Andersens besøg i Skagen i dagene omkring Annas fødsel - uden anden sammenhæng end det rent tidsmæssige. Som helhed er resultatet blevet et ukritisk og let anekdotisk portræt af Anna Ancher, der i en undervisningssammenhæng vil kræve en god og vidende formidler. De færreste af dagens elever vil formentlig orke at læse teksten i den aktuelle udformning, der er præget af gammeldags talemåder og indforstået information. Dermed bliver billederne og de tilhørende billedtekster det bærende set med billedpædagogiske øjne. Og de bærer fornemt igennem - men uden at der generelt tilføjes noget nyt.

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.576 andre er allerede tilmeldt