Anmeldelse

Klaverbogen 2

Sange fra Dansk Sang 1 som 3-stemmig klaversats

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med "Klaverbogen 2" har Erik Sommer nu, i vanlig musikalsk stil, begået trestemmige klaverarrangementer til 246 af sangene fra sangbogen "Dansk Sang" ("Klaverbogen 1 og 2"). Bind 2 indeholder 124 satser.

Erik Sommer gør i forordet rede for de valg, han har måttet foretage for at kunne arrangere sangene i trestemmige udgaver. Der er plads til en melodistemme, en basstemme og én midt imellem; det må så være sangens karakter, der afgør, om den ekstra tone skal forstærke klang eller rytme.

Det er min opfattelse (og formentlig også Sommers), at arrangementerne fungerer bedst dér, hvor klangen bliver prioriteret (traditionelle sange/salmer - "Jeg ved hvor der findes"), hvorimod de "rytmiske" nemt bliver lidt skematiske og bastante i udtrykket ("Papirsklip"). Eller sagt på en anden måde: Det er nemt at forestille sig selv spille til sang efter noderne til "Jeg ved hvor der findes" og tilsvarende svært efter noderne til "Papirsklip". Her vil specielt bassen, der er stortrommens slag på grundtonerne, kræve variation.

Det er formentligt et problem, Erik Sommer er meget bevidst om - vanskeligheden ved at undgå stereotyper, når den rytmiske sang, der i udgangspunktet er komponeret/noteret med (få) becifringer, skal arrangeres og nedskrives. Det skal dog understreges, at Erik Sommer løser den (umulige?) opgave fint og musikalsk.

På skoler, hvor "Dansk Sang"benyttes, vil "Klaverbogen 2" (og naturligvis også 1'eren) være meget brugbar, både for klaverspillere, der ikke er så glade for becifringer, og for de af os, der gerne spiller efter becifring. Mon ikke vores klaverspil vil have godt af at få tilført mange af de nuancer, Erik Sommer har lagt ind i satserne?