Anmeldelse

Daniel legenden

Rytmisk oratorium for tre lige stemmer, sax, klaver, bas og trommer

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Daniel legenden" er en af Dansk Sangs store udgivelser i dette efterår. Materialet består af korpartitur for tre lige stemmer, selvstændige hæfter med klaver-, tenorsaxofon- og basnoder og et samlet dirigentpartitur.

Musikken er indspillet på en cd med det meget velsyngende Skanderborg Ungdomsskoles Kor dirigeret af Alice Vestergaard. Endvidere findes på cd'en en Sing Back-version.

"Daniel legenden" er skrevet og komponeret på baggrund af to gammeltestamentlige fortællinger, "Skriften på væggen" og "Daniel i løvekulen", og præsenteres og fremføres som et rytmisk oratorium. Her finder vi, som i den klassiske oratoriumgenre, solistpartier, kor og orkester i en spændende og afvekslende konstellation.

Oratoriet består af en række rigtig gode, sangbare melodier, der er arrangeret således, at også mindre rutinerede kor vil kunne klare opgaven med at opføre værket. Der er en del passager, der synges unisont, og når de tre stemmer deler sig, er det oftest i velklingende parallelitet.

Som jeg har lyttet til/spillet værket, er der endvidere rige muligheder for eventuelt at udelade noget af flerstemmigheden: Sangene kan sagtens bære at blive sunget unisont, hvis opgaven ellers bliver for stor for koret. Ligeledes vil nogle af passagerne kunne fremføres i et recitativ, der jo også hører til i et oratorium. Oratoriet er således rigt på muligheder, men hvis man som korleder vurderer, at det har en passende sværhedsgrad, fortjener komponisten naturligvis at få sit arrangement opført, som det var tænkt.

Det er bestemt en meget flot komposition, og for værket, komponisten og tekstforfatteren kunne man ønske, at den vil blive opført flittigt af kirkekor, skolekor og andre sangensembler.