Anmeldelse Musik
0   81

Daniel legenden

Rytmisk oratorium for tre lige stemmer, sax, klaver, bas og trommer

Fakta<p>Forfatter: Asbjørn Nørager Pedersen</p><br /><p>Musik: Niels Nørager </p><br /><p>Partitur: 84 sider </p><br /><p>Med klaverstemme - 20 sider, basstemme - otte sider og tenorsaxstemme - otte sider, 625 kroner </p><br /><p>Cd: 185 kroner</p><br /><p>Forlag: Folkeskolens Musiklærerforening</p>

"Daniel legenden" er en af Dansk Sangs store udgivelser i dette efterår. Materialet består af korpartitur for tre lige stemmer, selvstændige hæfter med klaver-, tenorsaxofon- og basnoder og et samlet dirigentpartitur.

Artiklen fortsætter under banneret

Musikken er indspillet på en cd med det meget velsyngende Skanderborg Ungdomsskoles Kor dirigeret af Alice Vestergaard. Endvidere findes på cd'en en Sing Back-version.

"Daniel legenden" er skrevet og komponeret på baggrund af to gammeltestamentlige fortællinger, "Skriften på væggen" og "Daniel i løvekulen", og præsenteres og fremføres som et rytmisk oratorium. Her finder vi, som i den klassiske oratoriumgenre, solistpartier, kor og orkester i en spændende og afvekslende konstellation.

Oratoriet består af en række rigtig gode, sangbare melodier, der er arrangeret således, at også mindre rutinerede kor vil kunne klare opgaven med at opføre værket. Der er en del passager, der synges unisont, og når de tre stemmer deler sig, er det oftest i velklingende parallelitet.

Som jeg har lyttet til/spillet værket, er der endvidere rige muligheder for eventuelt at udelade noget af flerstemmigheden: Sangene kan sagtens bære at blive sunget unisont, hvis opgaven ellers bliver for stor for koret. Ligeledes vil nogle af passagerne kunne fremføres i et recitativ, der jo også hører til i et oratorium. Oratoriet er således rigt på muligheder, men hvis man som korleder vurderer, at det har en passende sværhedsgrad, fortjener komponisten naturligvis at få sit arrangement opført, som det var tænkt.

Det er bestemt en meget flot komposition, og for værket, komponisten og tekstforfatteren kunne man ønske, at den vil blive opført flittigt af kirkekor, skolekor og andre sangensembler.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
680 andre er allerede tilmeldt